X

Kino emancipacije

Kino emancipacije, II. ciklus (5): Philadelphijska priča

26.1.2017., 20.00.h @ MaMa

Tracy Lord, imućna nasljednica, izbaci supruga Dextera Havena iz kuće vrlo brzo nakon vjenčanja. Par godina kasnije Dexter dolazi u obiteljsku vilu Lordovih dan prije Tracyjina vjenčanja s Georgeom Kittredgeom u pratnji novinara i fotografkinje koji trebaju izvijestiti o vjenčanju za časopis Spy. Dexter namjerava spriječiti vjenčanje, dok obitelj Lord potresaju vijesti o ljubavnoj aferi Tracyina oca.
 

Između 1932. i 1979., George Cukor i Katharine Hepburn snimili su zajedno deset filmova, sklapajući tako jedno od najdužih filmskih partnerstava i prijateljstava u Hollywoodu. Cukor je znao postaviti Hepburn u prirodne situacije stvarajući pritom utemeljenu, nijansiranu i kompleksnu sliku: Evo što je rekao o suradnji s njom u Philadelphijskoj priči: “Jednom ili dvaput sam se porječkao s Katharine Hepburn. Željela je zaplakati u posljednjoj sceni. Ranije je već plakala u dramama i, s izuzetkom Alice Adams (George Stevens, 1935), uvijek je plakala u filmovima. Rekao sam joj: ‘Mislim da ovaj put nećemo dopustiti da plačeš.’ Rezultat je bila puno snažnija scena. Bila je savršena kao Tracy Lord. Arogantna, ali jednostavna. Teška, ali ranjiva. Nije se brinula o tome što ljudi misle o njoj, morali su je prihvatiti onakvu kakva je ili zaboraviti na nju. Filmska građa određuje tempo glume. On nije mogao biti prebrz. Za te je ljude [glumce u screwball komedijama] razgovor – umjetnost.”
 

Verbalno nadmudrivanje samo je jedno od standardnih narativnih i stilskih obilježja screwballa, odnosno podžanra komedije ponovnog vjenčana, koje Philadelphijska priča uprizoruje i razvija: u ovom filmu ponovno ćemo zateći nastanak ljubavnog para (opet Hepburn i Grant), njihov odnos zasnovan na dijalektici međusobne privlačnosti i antagonizma, kušnju i, konačno, pomirenje u pastoralnom ambijentu.

louboutin pas cher louboutin pas cher louboutin pas cher louboutin pas cher louboutin pas cher peuterey outlet peuterey outlet peuterey outlet peuterey outlet peuterey outlet peuterey outlet moncler outlet woolrich outlet woolrich outlet online woolrich outlet bologna lancel pas cher slancel pas cher lancel pas cher lancel pas cher lancel pas cher lancel pas cher hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online kate spade outlet coach outlet michael kors outlet