X

POLITIČKI TEHNOTOP

Jasper Bernes: Logistička (kontra)revolucija u doba ograđenih tokova

četvrtak, 20.4.2017., 19:00h @ MaMa_Zagreb

Revolucionarna transformacija sustava prijevoza roba koji povezuje pomorski, željeznički i cestovni promet omogućila je proteklih desetljeća restrukturiranje kapitalističke proizvodnje i cirkulacije na globalnoj razini: jedan proizvod, kada ga se rastavi na sastavne dijelove, može okružiti zemaljsku kuglu puno puta prije nego što stigne na svoje odredište. No, o logističkoj “revoluciji” trebali bismo razmišljati kao o kontrarevoluciji, budući da je začeta prije svega da bi radnicima oduzela njihovo glavno oružje u borbi protiv kapitala – štrajk. Od naftovoda do zidova na granici, proleterske se borbe u sve većoj mjeri sele u sferu cirkulacije. U suvremenom, novom tipu reakcionarnog populizma kontradikcije logističke revolucije – ubrzavanje protoka roba i vrijednosti uz istodobnu strogu kontrolu kretanja proletera – izbijaju u prvi plan, dok desničarski pokreti i političari u ime naroda provode protekcionističke i izolacionističke programe koji su oprečni potrebama multinacionalnog kapitala. Postojeći društveni pokreti apsorbiraju ove kontradikcije na razini strategije i taktike: iz toga razloga se lome između kretanja i zastoja, potrebe za očuvanjem nekih organizacijskih formi i prisile za njihovim rasformiranjem, zahtijeva da se neki procesi zapriječe i da se uklone sve zapreke.
 

Jasper Bernes autor je dviju knjiga poezije, Starsdown (2007) i We Are Nothing and So Can You (2015), kao i znanstvene monografije The Work of Art in the Age of Deindustrialization (Stanford, 2017). Trenutno radi na knjizi o revoluciji u 21. stoljeću. Njegove pjesme, eseji i drugi tekstovi objavljeni su u časopisima Modern Language Quarterly, Radical Philosophy, Endnotes, Lana Turner, The American Reader, Critical Inquiry i drugima. U suradnji Julianom Spahr i Joshuom Cloverom, uređuje časopis Commune Editions. Živi u Berkeleyju s obitelji.
 

Predavanje Jaspera Bernesa održat će se u sklopu programa “Politički tehnotop” Multimedijalnog instituta, a priređeno je u suradnji s festivalom “Moje, tvoje, naše” koji Drugo more organizira 20-22.4. u Rijeci (http://drugo-more.hr/moje-tvoje-nase-2017/).

louboutin pas cher louboutin pas cher louboutin pas cher louboutin pas cher louboutin pas cher peuterey outlet peuterey outlet peuterey outlet peuterey outlet peuterey outlet peuterey outlet moncler outlet woolrich outlet woolrich outlet online woolrich outlet bologna lancel pas cher slancel pas cher lancel pas cher lancel pas cher lancel pas cher lancel pas cher hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online kate spade outlet coach outlet michael kors outlet