Pride week:

Mame u MaMi

Svima već godinama omiljeni koncept razmjene iskustava roditelja_ica LGBTIQ osoba i ove godine ide dalje.

Nakon pokušaja promjene lokacije te samim tim i naziva tribine, ove se godine vraćamo u Multimedijalni institut MaMa. Zašto mijenjati nešto što već godinama funkcionira?

No, o čemu se ovdje zapravo radi? Već dugi niz godina u sklopu Pride weeka (ove godine Mjeseca ponosa) organizira se tribina koja daje prostor roditeljima_icama LGBTIQ djece (ponajviše se radi o roditeljima gejeva, lezbijki, biseksualnih osoba, a u zadnje dvije godine i transrodne djece) kako bi se čuo njihov glas i priča.

Razina prihvaćanja LGBTIQ prava u društvu je napredovala u zadnjih petnaestak godina (pogotovo nakon organizacija Pride prosvjeda) te postoji sve više i više sadržaja u kojima se LGBTIQ osobe mogu pronaći. Roditelji_ce LBGTIQ djece i sadržaji kao i grupe podrške za njih su, nažalost i dalje dosta zanemareni iako se u zadnjih godinu dana i na ovom području naziru pomaci.

Udruga TransParent tako već godinu dana nudi pomoć i podršku roditeljima transrodne djece organizirajući za njih razne tribine, ali i grupu podrške čak dva puta na mjesec. Udruga Pride Zagreb staje bok uz bok s TransParentom.

Ove godine otvorili_e smo i mail za sve roditelje i roditeljice koji_e se žele javiti i popričati s nekom_im od naših (uvijek za pomoć spremnih) mama i tata. Kratkoročni cilj otvaranja ovog maila je pružanje pomoći roditeljima koji se ne snalaze najbolje nakon što im se njihovo dijete AUTA (prizna im svoju seksualnu orijentaciju), a dugoročni osnivanje grupe podrške za roditelje koja bi se održavala 1-2 puta na mjesec kako bi se roditelji dodatno osnažili. Nadalje, bitno je napomenuti kako su sve ove aktivnosti (grupe podrške i tribine) najčešće centralizirane na grad Zagreb te se ovim potezom cijela ova priča oko podrške pokušava decentralizirati budući da se na mail mogu javiti roditelji_ice iz cijele Hrvatske. Stoga, ako ste roditelj_ica koji se sam nosi s prihvaćanjem seksualne orijentacije ili transrodnosti svog djeteta javite nam se kako bismo vam omogućili adekvatnu pomoć i podršku.

Čekamo vas na tribini, a za one koji_e nisu u Zagrebu, javite se na roditelji@zagreb-pride.net!

više