X

CROSOL vas poziva na predavanje:

Lovorko Marić: Zemlja jutarnje tišine – 10 dana u Sjevernoj Koreji

petak 29.09.2017, 19:30h @ MaMa

 
Sjeverna Koreja ponovno je u žiži međunarodnog interesa. Jedna od najzatvorenijih zemalja svijeta tema je rasprava unutar UN-a i drugih međunarodnih foruma u okviru diskusija „prijetnja međunarodnom miru“. No koliko iz Hrvatske perspektive znamo o Sjevernoj Koreji? Rijetki su imali priliku boraviti u toj zemlji. Na ovom predavanju Lovorko Marić donosi iskustvo iz prve ruke nakon 10 dana boravka u Sjevernoj Koreji.

Kako izgleda turističko putovanje u Demokratsku Narodnu Republiku Koreju? Koliko viđenog u Sjevernoj Koreji – koje ne uključuje samo glavni grad Pyongyang i takozvanu „Demilitariziranu zonu“ (gdje ide 90 posto turista i koji nisu nužno reprezentativni za cijelu zemlju), već i gradove Hamhung, Wonsan, Sariwon, Kaesong, Sinuiju, te okrug Hamju i Međunarodnu izložbu prijateljstva u srcu planine Myohyang – zaista odgovara onome što svakodnevno čitamo i gledamo u medijima? Koliko je jak utjecaj prethodno pročitanog na ono što se na licu mjesta doživi i utječu li predrasude a priori na objektivnu prosudbu viđenog? Da li je Sjeverna Koreja u određenim aspektima žrtva zapadnjačke propagande? Kakav je, s druge strane, utjecaj tamošnje propagande na ljude i kakav je stav sjevernokorejskih ljudi prema turistima? Postoji li mogućnost spontane komunikacije između Sjevernih Korejaca i stranaca? Kakve su potencijalne reperkusije kršenja rigoroznih pravila za „goste“ i koliko je predavač došao blizu toga da te reperkusije i osobno osjeti? Kada priča u kojoj turisti ne mogu a da se ne nasmiju cjelokupnoj situaciji zapravo prestaje biti smiješna?

Od propagandnih predstava i posjeta vrtićima preko masovnih sletova do noćnog kupanja u Korejskom moru – Sjeverna Koreja na površini predstavlja sveobuhvatno turističko iskustvo. Ali da li je ono što turist vidi zaista izraz stvarne situacije u Sjevernoj Koreji?

louboutin pas cher louboutin pas cher louboutin pas cher louboutin pas cher louboutin pas cher peuterey outlet peuterey outlet peuterey outlet peuterey outlet peuterey outlet peuterey outlet moncler outlet woolrich outlet woolrich outlet online woolrich outlet bologna lancel pas cher slancel pas cher lancel pas cher lancel pas cher lancel pas cher lancel pas cher hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online kate spade outlet coach outlet michael kors outlet