X

WHW / Što, kako i za koga vas poziva na predavanje Rikse Afiaty

Moć i druge stvari: promišljanje o dekolonijalnoj (fragmentiranoj) povijesti Indonezije

ponedjeljak, 25.09.2017, 20:00h @ MaMa

Predavanje Rikse Afiaty će govoriti o povijesti Indonezije kroz prizmu istraživanja umjetnika u izložbi Moć i druge stvari, prve velike izložbe suvremene indonezijske umjetnosti u Europi koja se otvara u BOZAR-u u Bruxellesu u listopadu ove godine. Izložba, čiji su kustosi Rikse Afiaty i Charles Esche, uzima naslov iz Proglasa o nezavisnosti Indonezije, koji su 1945. potpisali Soekarno i Mohammad Hatta, prvi predsjednik i potpredsjednik. Proglas glasi: MI, NAROD INDONEZIJE, OVIM PUTEM PROGLAŠAVAMO NEZAVISNOST INDONEZIJE. PITANJA KOJA SE TIČU PRIJENOSA MOĆI I DRUGIH STVARI BIT ĆE RIJEŠENA UZ OPREZ I U NAJKRAĆEM MOGUĆEM ROKU.

Izložba se djelomično temelji na kronološkom narativu, a kreće od Indonezije pod nizozemskom imperijalističkom eksploatacijom, preko kratkog razdoblja japanske okupacije sve do postkolonijalnih i dekolonijalnih borbi umjetnika u nastojanju da se čuju kako njihovi individualni glasovi, tako i oni njihovih zajednica. Umjetnici u izložbi se osvrću na goleme razlike diljem indonezijskog arhipelaga. Izložba se također bavi arapskom i kineskom ekspanzijom, politikom rasne segregacije nizozemskih kolonijalnih vladara, feudalnom aristokracijom koja stoji rame uz rame s kolonistima, te kontinuiranom borbom sa zapadnjačkim idejama, kapitalizmom i diktaturom. Problem zastupljenosti žena te brisanja žena pod kolonijalnom praksom spolne binarnosti također su važne teme izložbe, kao i specifična povijest Papue. Svi umjetnici se bave suvremenim pogledom na kolonijalizam i istražuju načine na koje se zadržao u idejama o modernizaciji i birokraciji. Naposljetku, izbjeglice i tražitelji azila koji su zapeli u Indoneziji bit će prisutni kao trajni aspekt angažmana Indonezije sa svijetom.

Riksa Afiaty (rođena 1986. u Bandungu) je kustosica koja živi i radi u Jakarti. Bila je dio kustoskog tima Jakarta bijenala 2015. godine. Od 2011. do 2016. bila je članica ruangrupe, umjetničke inicijative pokrenute 2000., te je u tom periodu bila uključena u OK Video – Festival indonezijske medijske umjetnosti te artlab. 2013. godine dobila je stipendiju od Rumah Seni Cemeti (Yogyakarta) kako bi proširila svoj interes za uličnu umjetnost i grafite. Usredotočila se na razvojne aspekte i arhivske zapise te klasificirala uzorke razumijevanja načina na koji umjetnost na ulici funkcionira kao vrsta otpora te utječe na naše interakcije s vizualnom okolinom. Uz pomoć stipendije od Foundation for Arts Initatives njezino trenutno istraživanje istražuje umjetničke institucije kroz učenje od nezapadnjačkih inicijativa. S Charlesom Escheom je kustosica izložbe Moć i druge stvari, koja će se održati u sklopu umjetničkog festivala Europalia 2017 u Bruxellesu.

 
Program podržavaju:
Foundation for Arts Initiatives
Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Zaklada Kultura nova

nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher air max pas cher air max pas cher stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet barbour paris barbour paris barbour paris barbour paris barbour paris piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet piumini peuterey outlet canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher canada goose pas cher woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online woolrich outlet online Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack Fjllraven Kanken backpack woolrich outlet online piumini woolrich outlet moncler outlet online moncler outlet piumini moncler outlet moncler outlet online peuterey outlet online peuterey outlet cheap oil paintings pop canvas art