26.-28.02.2018. @ Zagreb, Beograd

Catherine Malabou : Preobražaji inteligencije

 

26.02.2018. (ponedjeljak) u 19:00h
Akademija dramske umjetnosti – dvorana F22 (Frankopanska 22)

— slobodan ulaz // predavanje na engleskom jeziku, bez prijevoda

 
 
Catherine Malabou je vodeća francuska filozofkinja, a crvena nit njezinog filozofskog rada je pojam plastičnosti i mogućnost plastične ontologije. Plastičnost označava podjednako sposobnost preuzimanja forme (poput plastičnosti gline) i stvaranja forme (poput plastičnih umjetnosti ili plastične kirurgije). Malabou je taj Hegelov termin preuzela i razvila ga premošćujući brojne jazove između filozofije, psihoanalize i neuroznanosti, transformirajući pritom svaku od ovih disciplina.

 
U zagrebačkom predavanju Na putu u drugu dolinu queera Malabou će predstaviti svoja promišljanja o metamorfozi pojma inteligencije, s obzirom na razvoj suvremene tehnologije. Tim povodom Multimedijalni institut, u suradnji s Fakultetom za medije i komunikacije, objavljuje prijevod njene najnovije knjige Preobrazbe inteligencije, nakon što su u protekle dvije godine publicirane njena Ontologija nezgode i Šta da radimo sa našim mozgom?.

 
 

Gostovanje Catherine Malabou organiziraju Multimedijalni institut i Fakultet za medije i komunikacije (Beograd), u suradnji s udrugama Kulturtreger i Kurziv, Akademijom dramske umjetnosti i Francuskim institutima u Zagrebu i Beogradu.

 

Medijski partneri: booksa.hr / kulturpunkt.hr
više