[:hr]Što, kako i za koga/WHW i Multimedijalni institut predstavljaju[:]

Javna knjižnica

www.memoryoftheworld.org

Izložba | Čitaonica | Konferencija | Radionica

 
“Sve što je čvrsto i postojano pretvara se u dim” – od svojih početaka u 18. stoljeću institucija javne knjižnice razvijala se u graničnom prostoru tog procesa. Nije dopuštala da klasna podjela i čelična logika tržišta diktiraju tko ima pristup znanju i obrazovanju kao sredstvima u promjeni svijeta. Ne čudi stoga da intenzivna komercijalizacija obrazovanja proteklih desetljeća i aktualne mjere štednje ciljaju izbrisati prostor zajedničkog bivanja, spoznavanja i djelovanja, a režim intelektualnog vlasništva iskorijeniti i samu ideju o univerzalnom pristupu znanju za svakog člana društva. Jaz između mogućnosti i društvene zbilje samo se produbio dostupnošću znanja koje je donijelo internetsko doba.
 
Javna knjižnica zbrinjava i nosi kolektivno sjećanje svih izazova i borbi s umjetno stvaranim oskudicama, zabranjenim znanjem i ekskluzivnim teritorijima. U aktivaciji memorija javne knjižnice nalazi se ključ opstanka same javne knjižnice, ali i puno važnije: borbe za zajedničko upravljanje zajedničkim resursima.
 

Izložba

Izložba u Galeriji Nova nastavak je dosadašnje suradnje projekta “Javna knjižnica“, kustoskog kolektiva WHW i Multimedijalnog instituta. Projekt je do sada predstavljen na međunarodnim izložbama “Draga umjetnosti” u ljubljanskom Muzeju sodobne umetnosti – Metelkova i Calvertu 22 u Londonu, te na izložbi “Stvarno korisno znanje” u Muzeju Reina Sofía u Madridu.
 
Raniju temu umjetnosti kao infrastrukture znanja izložba i novi postav “Javne knjižnice” nadopunjava temom aktivacije materijala taktičkih arhiva i slobodnih digitalnih zbirki.
 
Izložba u štutgartskom Kunstvereinu 2014. predstavila je “Javnu knjižnica” kao zbirku zbirki, a kao osnovni narativni postupak uzet je format repertorija (formular koji se u arhivistici koristi za opis zbirke). U Galeriji Nova predstavit ćemo taktičke arhive MayDay Rooms iz Londona, Učitelj neznalica i njegovi komiteti iz Beograda, slobodne digitalne repozitorije Library Genesis, Aaaaarg.org, Katalog oslobođenih knjiga (K_O_K), (Digitalizirani) Praxis, digitalizirani opus Midnight Notes Collective-a te Textz.com. Poseban aktivacijski naglasak biti će dan digitalnim repozitorijima: UbuWeb i Monoskop.
 
Koristeći resurse ova dva repozitorija WHW kurirao je izbor umjetničkih i dokumentarnih filmskih i video radova, tekstova, zvučnih priloga i knjiga. Virtualna hibridno-arhivska izložba odvija se u nekoliko etapa i obuhvaća izbor radova koji u različitim medijima i iz različitih povijesnih perspektiva tematiziraju prolematiku autorskih prava, javnih resursa, društvene odgovornosti kulture i umjetnosti, te otpore cenzuri.
 

ČITAONICA Javna knjižnica

Tijekom trajanja izložbe u Showroom Galerije Nova na raspolaganju će biti selekcija knjiga vezanih uz pitanja knjižnica, razvoja informacijskih znanosti, medijske teorije i zajendičkih dobara na posudbi iz Medijskog arhiva Multimedijalnog instituta.
 

KONFERENCIJA Javna knjižnica

04-06.05.2015. @ Galerija Nova

U sklopu izložbe održat će se konferencija u kojoj će sudjelovati umjetnici, hakeri i aktivisti koji grade infrastrukture za razmjenu znanja, te aktiviranje materijala u promjeni društvene zbilje. Konferencija je na engleskom jeziku.

 

Četvrtak, 04.06.

► 19:00 uvodna riječ: Marcell Mars & Tomislav Medak: “Javna knjižnica”

► 19:30 predavanje: Alberto Manguel (gostujući program projekta Prošireni estetički odgoj)

 

Petak, 05.06.

► 18:00 izlaganje: María G. Perulero & Celia Gradín (Platoniq): “Agilne metodologije za dobivanje najboljeg od digitalnog nasljeđa – iskustvo zajedničkog stvaranja pomoću Europeane”

► 18:30 izlaganja & panel “Aktivacija, taktički arhivi, podruštvljenje”:

  • Anthony Davies & Rosemary Grennan: “MayDay Rooms”

  • Noa Treister: “Učitelj neznalica i njegovi komiteti”

  • Dubravka Sekulić: “Pravo na stanovanje”

 
► 20:15 izlaganja & panel “Hrbat i knjiga”:

  • Davide Giorgetta & Valerio NicolettiAmater: neinstitucionalne prakse između digitalne arhivistike i izdavaštva

  • Dušan Barok (Monoskop.org): “Više od brojeva, manje od riječi”

  • Sebastian Lütgert & Jan Gerber (Open Media Library)

 

Subota, 06/06

► 18:00 predavanje: Femke Snelting (Mondothèque): “Mondothèque: Priručnik za difrakcijski stroj”

► 19:00 predavanje: Kenneth Goldsmith (UbuWeb): “Da smo pitali za dopuštenje ne bismo postojali – kratka povijest UbuWeba”

► 20:00 panel: WHW, Marcell Mars & Tomislav Medak

 

RADIONICA s Kennethom Goldsmithom “Kako gubiti vrijeme na internetu”

06. i 07.06.2015, 12 – 15h

Živote provodimo ispred ekrana uglavnom trateći vrijeme: provjeravajući društvene mreže, gledajući videe mačaka, chatajući ili kupujući. No što kada bi te aktivnosti – klikanje, SMS-anje, updateanje statusa i nasumično surfanje – iskoristili kao sirovi materijal za stvaranje snažnih i emocionalnih književnih djela? Možemo li rekonstruirati vlastite biografije koristeći samo Facebook? Možemo li napisati genijalnu novelu kradući s vlastitog Twitter feeda? Možemo li Internet redefinirati kao najveću pjesmu ikad ispisanu? Koristeći laptope i wifi vezu kao jedini materijal, ova će se radionica fokusirati na alkemijsku preobrazbu besciljnog surfanja u supstancijalna literarna djela. Od polaznika se očekuje da šest sati bulje u ekran i komuniciraju isključivo preko chatova, botova, društvenih mreža i mailing lista.

Radionicu će vodti Kenneth Goldsmith, američki pjesnik, urednik-pokretač mrežnog arhiva za avangardnu umjetnost UbuWeb, predavač za pjesništvo i pjesničku praksu na Pensilvanijskom sveučilištu.

Prijave za sudjelovanje na radionici su obavezne zbog ograničenog broja mjesta. Prijava mora sadržavati kratko pismo motivacije (do 1 kartice teksta, konceptualne lukavštine dobrodošle) na engleskom jeziku koje šaljite na adresu mi2@mi2.hr do 30.05.2015.

 
***
 

Izložba je dio međunarodnog suradničkog projekta Ovo je sutra. Povratak izvorima: oblici i djelovanje u budućnosti uz podršku programa Evropske unije Kreativna Evropa.

Program su podržali:
Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport
Ministarstvo kulture RH
Program Evropske Unije Kreativna Evropa

Program Galerije Nova i udruge WHW podržavaju:

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

Zaklada Kultura nova
 

više