X

Ciklus književnih razgovora Davida Albaharija s književnicima, teoretičarima i umjetnicima

Piščev dnevnik: Albahari, Lovas, Kingwell, Quaghebeur

10. - 13. 05.2016 @ Booksa & MaMa

 
Piščev dnevnik ciklus je književnih razgovora koje u klubu Booksa vodi David Albahari s književnicima, teoretičarima i umjetnicima važnima za njegov rad. Od 10. do 13. svibnja u trećem izdanju ovog ciklusa gostovat će mađarsko-srpska književnica Ildiko Lovas, kanadski filozof Mark Kingwell te belgijski pjesnik Marc Quaghebeur. Kroz razgovore i predavanja Albaharijevi će se gosti dotaknuti tema književnih, političkih i tehnoloških identiteta suvremenog čovjeka, a u pauzama između identiteta bavit će se pop kulturom, jezicima, migracijama, egzilima, različitim kontinentima pa i James Bondom.
 
Na prvom razgovoru u utorak, 10.5. u 19 sati u Booksi David Albahari razgovarat će s Ildiko Lovas, nagrađivanom književnicom, prevoditeljicom, kritičarkom i urednicom iz Srbije koja piše na mađarskom jeziku. Knjige objavljuje na mađarskom u budimpeštanskoj izdavačkoj kući sa sjedištem u Bratislavi „Kalligram“. Objavila je više proznih naslova, zbirki priča i romana, od kojih su kod nas najpoznatiji “Izlaz na Jadran – James Bond u Bačkoj” (2005) i “Španska nevesta” (2007). Djela su joj prevedena na srpski, hrvatski, slovenski, njemački, talijanski i bugarski jezik.
 
Dan poslije, u srijedu 11.5. u 19 sati u Booksi, gost Piščevog dnevnika bit će Mark Kingwell, poznati kanadski filozof, pisac, kritičar i profesor na Sveučilištu u Torontu. Kingwell se obraća širokoj publici – od čitatelja akademskih časopisa do čitatelja dnevnih novina, popularnih magazina i televizijskih gledatelja što ga je učinilo jednim od najpopularnijih kanadskih komentatora cijelog niza različitih društvenih fenomena. Stalna tema Kingwellovih knjiga, a dosad ih je objavio šesnaest, je aktivna građanska i politička participacija, a bavio se i društvenom pravdom (“A Civil Tongue”, 1995) i srećom (“Better Living: In Pursuit of Happiness from Plato to Prozac”, 1998), popularnom kulturom, suvremenim društvom i politikom (“Marginalia”, 1999; “Practical Judgements: Essays in Culture, Politics, and Interpretation”, 2002; “Nothing for Granted: Tales of War, Philosophy and Why the Right Was Mostly Wrong”, 2005), potencijalom globalnog građanstva i gradom.
 
Kingwell će u petak, 13.5. u 19 sati u MaMi održati predavanje naziva “Happiness, Upgrade Anxiety, and the Post-Human Condition”. Kingwell ovdje preispituje četiri tradicionalne ideje čovjekovog ispunjenja i što se s njima događa u suvremenim uvjetima tehnološkog razvoja i novonastajuće logike postljudskog. Možemo li i dalje biti sretni kad više nitko ne zna što znači biti čovjek? Odgovor na ovo filozofsko pitanje dobiva novu važnost u situaciji u kojoj naši životi postaju ovisni te se stapaju s operativnim sustavima i aplikacijama koje smo stvorili.
 
David Albahari, Ildiko Lovas i Marc Quaghebeur, belgijski pjesnik, romanopisac, esejist i književni kritičar razgovarat će u četvrtak, 12.5. u Booksi također u 19 sati. Marc Quaghebeur se bavi temama centralnoafričke i belgijske književnosti na francuskom jeziku, te povijesti i identiteta u frankofonoj književnosti. Quaghebeur je direktor Arhiva i muzeja književnosti u Briselu, jedinstvene ustanove posvećene prikupljanju, čuvanju i istraživanju belgijske kulturne baštine iz područja književnosti, kazališta i izdavaštva.
 
David Albahari je srpski književnik i prevoditelj židovskog porijekla koji živi u Kanadi i Srbiji. David je autor deset knjiga priča, dvanaest romana i tri knjige eseja za koje je dobio prestižne nagrade. Prevodio je suvremene američke i kanadske književnike i dramatičare poput Margaret Atwood, Thomasa Pynchona ili Sama Sheparda. Djela su mu prevedena na brojne jezike – albanski, bugarski, danski, engleski, esperanto, francuski, grčki, hebrejski, mađarski, njemački, poljski, slovački, španjolski i talijanski što ga čini najprevođenijim suvremenim srpskim piscem.
 
 
 
Program Piščev dnevnik provodi se u sklopu suradničkog projekta Prošireni estetički odgoj (Aesthetic Education Expanded) kojeg vodi Multimedijalni institut iz Zagreba, a partneri su Berliner Gazette, Kontrapunkt iz Skopja, kuda.org iz Novog Sada i Kulturtregera iz Zagreba. Cjelokupan projekt financira se podrškom programa Kreativna Europa Europske unije, kao i podrškom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Ureda za udruge Vlade RH i Grada Zagreba.

louboutin pas cher louboutin pas cher louboutin pas cher louboutin pas cher louboutin pas cher peuterey outlet peuterey outlet peuterey outlet peuterey outlet peuterey outlet peuterey outlet moncler outlet woolrich outlet woolrich outlet online woolrich outlet bologna lancel pas cher slancel pas cher lancel pas cher lancel pas cher lancel pas cher lancel pas cher hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online kate spade outlet coach outlet michael kors outlet