X

Politički tehnotop

Benjamin Peters: “Sovjetski internet” & Giacomo D’Alisa: “Odrast i država”

utorak, 12.12.2017, 18:00h @ Showroom Galerije Nova

Pozivamo vas u utorak 12. prosinca u Showroom Galerije Nova (Teslina 7) na dva predavanja u (su)organizaciji Multimedijalnog instituta i Instituta za političku ekologiju:

 

Benjamin Peters: “Sovjetski internet”, od 18h
Giacomo D’Alisa: “Odrast i država”, od 20h

 

Benjamin Peters: “Sovjetski internet”

Između 1959. i 1989. sovjetski su znanstvenici i dužnosnici poduzeli niz pokušaja da umreže naciju – da izgrade nacionalnu računalnu mrežu. Niti jedan od tih pokušaja nije uspio, a do raspada Sovjetskog saveza u potpunosti se odustalo od tog nastojanja. Paralelno, godine 1969. započeo je s radom ARPANet, američka prethodnica Interneta. Zašto je sovjetska mreža unatoč vrhunskim znanstvenicima i patriotskim motivacijama propala, dok je američka mreža uspjela? U knjizi “How Not to Network a Nation” Benjamin Peters izokreće uvriježene hladnoratovske opreke i tvrdi da se američki ARPANet dogodio zahvaljujući koordiniranim državnim poticajima i suradničkom istraživačkom okruženju, dok su sovjetski projekti umrežavanja posrnuli zbog nereguliranog natjecanja između institucija, birokrata i drugih aktera koji su se vodili sebičnim interesima. Kapitalisti su se ponašali poput socijalista, a socijalisti poput kapitalista.

U predavanju Peters će se nadovezati na argumentaciju izloženu u knjizi. Polazeći od uspona kibernetike kao znanosti samoregulirajućih sistema sredinom 20. stoljeća te pojave ekonomske kibernetike u Sovjetskom savezu on će pokazati kompleksnost tog nezgodnog obrata uloga pregledom različitih sovjetskih pokušaja da se izgradi “objedinjena informacijska mreža”. Temeljem prethodno nepoznatih arhivskih i historijskih dokumenata tematizirat će posebno zadnji, najambiciozniji od tih pokušaja, Svedržavni automatski sistem upravljanja (OGAS), i njegovog glavnog promotora Viktora M. Gluškova. Peters će opisati uspon i pad OGAS-a — njegove teorijske i praktične dosege, viziju mrežno upravljane nacionalne ekonomije, birotkratske prepreke koji su mu se našli na putu i institucionalnu blokadu koja ga je dokusurila. Na koncu će razmotriti koje su implikacije sovjetskog iskustva na današnji umreženi svijet.

Benjamin Peters je medijski teoretičar, autor studije “How Not to Network a Nation: The Uneasy History of the Soviet Internet” (MIT Press, 2016.), dobitnik je nagrade Vucinich za 2017., urednik je zbornika “Digital Keywords: A Vocabulary of Infromation Soceity & Culture” (Princeton UP, 2016.). Izvanredni je profesor medijskih studija i voditelj Programa rusistike i Programa digitalnih studija na Sveučilištu u Tulsi.

 

Giacomo D’Alisa: “Odrast i država”

Državu se u akademskim krugovima, političkim debatama i svakodnevnim raspravama obično predstavlja kao “stvar” koja postoji sama za sebe i odvojena je od onih koji njome vladaju (i sve je češće krivac). “Gdje je država?” ili “Država bi trebala jamčiti…” rečenice su koje se ponavljaju nakon neke socioekološke tragedije ili u slučaju nepoštivanja nečijih prava, a “Zašto bih trebao/trebala davati svoj novac državi?” refren je rasprave o porezima u javnom prostoru. S druge strane, s iskustvom države kao društvene relacije susrećemo se svakodnevno, kad stojimo na kontrolnim točkama (kao vojnikinja ili civil), idemo u školu (kao učitelj ili učenik), ulazimo u bolnicu (kao doktorica ili pacijentica) ili sudjelujemo u gradskoj skupštini (kao onaj koji vlada ili kojim se vlada).

Kako odrastnici mogu propitivati društvene odnose usađene u strukture definirane kapitalističkim, hetero-patrijarhalnim, kolonijalističkim i rasističkim silama a da ne poostvaruju državu? Tim i drugim pitanjima Giacomo će se baviti u predavanju 12. prosinca.

Giacomo D’Alisa IPE-ov Senior Research Fellow, u sklopu fellowshipa razvija rad o konceptualnoj vezi odrasta i države.

 

Predavanja Benjamina Petersa i Giacoma D’Alise organiziran u okviru programa “Politički tehnotop” Multimedijalnog instituta, uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba. Rad Instituta za političku ekologiju podupire Heinrich Böll Stiftung.
louboutin pas cher louboutin pas cher louboutin pas cher louboutin pas cher louboutin pas cher peuterey outlet peuterey outlet peuterey outlet peuterey outlet peuterey outlet peuterey outlet moncler outlet woolrich outlet woolrich outlet online woolrich outlet bologna lancel pas cher slancel pas cher lancel pas cher lancel pas cher lancel pas cher lancel pas cher hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online kate spade outlet coach outlet michael kors outlet