Radionica

Jan St. Werner & Michael Akstaller · PROSTORNA AKADEMIJA

— Akademija likovnih umjetnosti & Multimedijalni institut

Prostorna akademija [SPACE ACADEMY] je radionica primijenjenih studija temeljena na teoriji, diskursu i praksi zvuka. Slijedi vlastite principe proizvodnje znanja putem usmene razmjene i nehijerarhijske primjene tehnologije. Istraživanje se temelji na dijalogu. Stjecanje znanja prati posebnosti svake odabrane teme. Ne postoje standardi ili pisane procedure osim dijaloške razmjene koju se dokumentira u raznim medijima.

Glavni je interes akademije orijentacija kroz prostor putem zvuka. Zvuk sam se definira kao potraga: fenomen kontinuiranog slanja i primanja, aktivacije i interpretacije. Prostorna akademija nema lokalno središte. U pokretu je. Svi koji pridonose znanjem, putuju. Počinje se jednim kolektivno uobličenim pitanjem koje kontinuirano generira nove perspektive sve dok se istraživanje izvodi.

Radionica će uključivati sesije slušanja, terenskog snimanja, strategije kolektivnog nastupa te praktičnih i teorijskih diskusija.

— RASPORED
2.5.2022. [ponedjeljak] u 19h · Akademija likovnih umjetnosti [Ilica 85]
Jan St. Werner: The Auditory Act (predavanje)

3. i 4. 5.2022. [utorak i srijeda] · MaMa [Preradovićeva 18]
Radionica

4.5.2022. [srijeda] u 19h · Muzej suvremene umjetnosti [Avenija Dubrovnik 17]
Jan St. Werner & Michael Akstaller: Zvučni performans

— O VODITELJIMA RADIONICE
Jan St. Werner je umjetnik i skladatelj elektronske glazbe, sa stalnom adresom u Berlinu. Najpoznatiji kao član poznatog dua Mouse on Mars, ostvario je također i značajnu karijeru stvarajući pod vlastitim imenom. Od sredine 1990-ih, St. Werner kontinuirano objavljuje niz utjecajnih glazbenih djela. Tijekom 2000-ih bio je umjetnički direktor Amsterdamskog instituta za elektroničku glazbu (STEIM). Nakon što je predavao o eksperimentalnim praksama zvuka na američkom MIT-u Jan St. Werner imenovan je profesorom Interaktivnih medija na Akademiji likovnih umjetnosti u Nürnbergu 2017. gdje pokreće program Dynamic Acoustic Research (DAF). Trenutno za NYU razvija novo studijsko polje o budućnosti produkcije glazbe.

Michael Akstaller je studirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Nürnbergu, na HfG Karlsruhe i građevinarstvo na Tehnološkom sveučilištu u Nürnbergu. Fokus istraživanja su mu prostorna percepcija putem usmjerenih izvora zvuka u zvučnim instalacijama, interakcije između hidrodinamike i morfoloških procesa u fluidima te čisti akustički fenomeni.

— PRIJAVE
Poziv za sudjelovanje je otvoren pojedincima sa širokim rasponom disciplinskih pozadina, od sound arta, studija zvuka, elektroničke i računalne glazbe, izvedbe, plesa, umjetničkih instalacija, povijesti umjetnosti, kritičke teorije i književnosti (osobito poezije i eksperimentalnih praksi pisanja).

Radionica je besplatna, uz ograničen broj polaznika. Prijavu uz kratko obrazloženje vaše motivacije pošaljite do 28.4. (četvrtak) organizatorima Nikoli Bojiću (nbojic@mit.edu) i Petru Milatu (zoe@mi2.hr).

* Molimo sudionike da ponesu svoje uređaje za snimanje s funkcijom monitora i slušalice.

Program se odvija na engleskom jeziku, u organizaciji Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i Multimedijalnog instituta, uz podršku Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

više