Izdavaštvo

POSTJUGOSLO/AVENSKI TRANS ŽIVOTI AKTIVIZMI KULTURE · Bojan Bilić & Aleksa Milanović (Ur.)

Suprotstavljajući se iscrpljenosti izazvanoj snažnim neoliberalnim patrijarhatom koji ponovo pokušava učvrstiti granice između ‘muškaraca’ i ‘žena’, knjiga istražuje do sada nedovoljno poznate priče i politike trans života, aktivizama i kultura širom postjugoslo/avenskog prostora. Napisana od strane interdisciplinarnog kolektiva, knjiga otkriva različitosti rodnih otjelovljenja, prezentacija i reprezentacija, i smješta ih u kontekste rata, rasizma, kapitalizma i transfobije.

Šesnaest tekstova u različitim formama – od akademskih, preko autoetnografskih, do manifestnih – oslobađaju znanja koncentrirana u trans životima, suprotstavljaju se strujama brisanja trans iskustva u postsocijalizmu i izvlače iz sjene bogati potencijal za opstanak, razvoj i angažiranje trans osoba u politički izazovnim i složenim vremenima.

*** 

O urednicima:

Bojan Bilić radi kao sociolog na Univerzitetu u Beču i gostujući predavač na univerzitetima u Bolonji i Sarajevu. Istražuje feministički (i) LGBTQ aktivizam, predstave neheteroseksualne seksualnosti i rodne različitosti, kao i inicijative za demokratizaciju psihijatrije na
(post)jugoslovenskom prostoru.

Aleksa Milanović je docent na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu. Bavi se naučno-istraživačkim radom u oblasti studija tijela, transrodnih i kvir studija. Sudjelovao je u osnivanju Trans mreže Balkan (2014.), kao i Kolektiva Talas TIRV (2020.). Trenutno je koordinator za umjetnost i kulturu u Trans mreži Balkan.

Multimedijalni institut
ISBN 978-953-846-905-3
394 stranice, studeni 2022.
prijevod: Irina Vujičić
***
Dostupno u knjižari Vuković&Runjić i online na superknjizara.hr.
više