Predstavljanje istraživanja

Anne-Jan Reijn: Riding the edge

U nedjelju 4. 8. 24 u 19:00 u prostorima kluba MaMa Hacklab01 organizira prezentaciju rezultata istraživanja umjetnika Anne-Jan Reijna, koji je zadnji tjedan proveo na hackn3t rezidenciji rudareći kroz podatke koje je prikupio vozeći bicikl Balkanom. Reijn svoju umjetničku praksu, između ostalog, smatra odgovorom na opsjednutost zapadnog društva sigurnošću i ekstremnu averziju prema riziku. Smatra da je važno povećati dobrovoljno preuzimanje rizika, a vlastite biciklističke podvige vidi kao izravni odgovor na taj “sigurnosni pojas”.

Pretpostavlja da je, kao i mnoge druge stvari, rizik slabo raspoređen po svijetu. Ovim projektom cilj mu je steći bolji osjećaj za globalnu raspodjelu rizika i vlastitu poziciju u njemu. Krajem srpnja 2024. kreće na bike packing putovanje od Skoplja do Zagreba. Na svoj je bicikl namontirao razne senzore kako bi zabilježio pokrete te ih kasnije pretvorio u kinetičku skulpturu. Ideja je snimiti i reproducirati sve udarce, skokove i iznenadne manevre te na taj način uhvatiti neke od egzistencijalnih kvaliteta same vožnje biciklom kroz često napuštene krajolike, daleko od bilo kakve društvene infrastrukture i od ljudi.

Ovom gotovo apsurdnom umjetnom gestom cilj je rizike učiniti opipljivima uzimajući u obzir da su u potpunosti dobrovoljni. Agencija gibanja završene skulpture u kontrastu je s njenim visokotehnološkim kvalitetama te je povezana s društvenom opsjednutošću kontrolom kaosa. Jesmo li svjedoci lutkarske predstave ili osobne agencije?

Anne-Jan Reijn je interdisciplinarni umjetnik sa sjedištem u Amsterdamu – izlagao je svoje radove u zemlji i međunarodno na umjetničkim platformama kao što su Nieuw Dakota, W139, White Night Brussels, Vriend van Bavink i V2_

više