Koncert

David Grubbs

David Grubbs je američki glazbenik koji je od sredine osamdesetih naovamo odigrao ključnu ulogu u nizu grupa post-rocka. Prve je korake napravio kao frontman grupe Squirrel Bait, potom Bastro, dohvativši se i vokala i električne gitare i orgulja. U to vrijeme će po prvi put posjetiti Zagreb s grupom Bitch Magnet.

Središnje mjesto Grubbsove grupne karijere 1990-ih čini Gastr del Sol – bend s kojim Grubbs i Jim O’Rourke ne samo da predvode jedan žanr (post-rock) već i de facto definiraju muzički senzibilitet čitavog desetljeća. Ove, 2024. godine izlazi We Have Dozens Of Titles, kompilacija studijskih i neobjavljenih koncertnih snimki Gastr del Sol, koja je izazvala veliku pažnju muzičke kritike, a kod fanova podgrijala nadu u neku novu, buduću suradnju Grubbsa i O’Rourkea.Nakon raspada tog benda Grubs se okreće solo-karijeri i brojnim suradnjama (npr. s Lucom Ferrarijem, Willom Oldhamom, Matsom Gustaffssonom, pjesnikinjom Susan Howe ili vizualnim umjetnicima Anthonyjem McCallom i Angelom Bulloch).

David Grubbs predaje muziku na bruklinskom koledžu i postdiplomskom centru CUNY. Autor je monografije o Johnu Cageu i naslijeđu eksperimentalnih glazbenih praksi (Records Ruin the Landscape: John Cage, the Sixties, and Sound Recording), i žanrovski inovativne trilogije knjiga o muzičkom životu i izvedbi (Good night the pleasure was ours, The Voice in the Headphones, Now that the audience is assembled).

Nakon zagrebačkih koncerata 2007. i 2015. godine u Polukružnoj dvorani teatra &TD, Grubbs 2024. u Zagrebu gostuje sa svojim drugim čestim i važnim suradnikom, Janom St. Wernerom iz benda Mouse on Mars. A u sklopu zvučne izložbe koju Werner priprema u organizaciji Muzeja suvremene umjetnosti i Multimedijalnog instituta.

U petak (20. rujna) u prostoru Muzeja Werner i Grubbs nastupaju kao duo, a u subotu (21. rujna) u 20:00h David Grubbs će održati solo-koncert u dvorani Gorgona.

 

ULAZ SLOBODAN

* program u okviru koncertnog niza Explicit music, u suradnji Multimedijalnog instituta i MSU Zagreb, uz podršku Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija RH

više