Explicit music

GIFT • Eiko Ishibashi, glazba X Ryūsuke Hamaguchi, film

Kao najavu za predstojeći 22. Human Rights Film Festival, pozivamo na koncert Eiko Ishibashi 7. studenog u Močvari!

Nakon suradnje na Oscarom nagrađenom filmu “Drive My Car” [HRFF 2021], skladateljica Eiko Ishibashi i redatelj Ryūsuke Hamaguchi ponovno rade zajedno: “GIFT” je podjednako izvedba uživo i film, nastao paralelno s Hamaguchijevim “Zlo ne postoji” kojeg smo 2023. prikazali na Human Rightsu.

“GIFT” i “Zlo ne postoji” koriste isti materijal i scenarij, ali primjenjuju drugačiji pristup. Dok je “Zlo ne postoji”, nastao kao klasični dugometražni film za prikazivanje u kinima i, između ostalog, nagrađen Velikom nagradom žirija na prošlogodišnjem venecijanskom festivalu, “GIFT” je zamišljen kao zasebni nijemi film namijenjen za glazbenu solo-izvedbu.

Rezultat je melankolična ekološka zvučna poema koja glazbu stavlja ispred riječi i koja povremeno podsjeća na Stana Brakhagea u svojem prizivanju svakodnevnog života u ruralnim, snježnim šumama Japana. Koristeći međunaslove umjesto izgovorenog dijaloga, “GIFT” također otvoreno crpi iz povijesti nijemog filma i Hamaguchijevih idola — Murnaua i von Sternberga.

***

EIKO ISHIBASHI (Japan)
Web: Wikipedia, Bandcamp, Spotify, Facebook, Instagram, IMDb

Eiko Ishibashi već više od desetljeća spaja stilove i žanrove, od komornog popa i musique concrète do jazz improvizacije, proga i noisea. Surađivala je s umjetnicima kao što su Jim O’Rourke, Keiji Haino, Charlemagne Palestine, Merzbow, Giovanni Di Domenico, Phew i mnogi drugi. Godine 2016. debitirala je kao filmska skladateljica glazbom za “The Albino’s Trees”, prije no što je 2021. napisala glazbu za Oscarom nagrađeni film “Drive My Car”.

RYÛSUKE HAMAGUCHI (Japan)
Web: Wikipedia, IMDb, Rotten Tomatoes

Ryûsuke Hamaguchi, bivši student Fakulteta za film i nove medije na Sveučilištu umjetnosti u Tokiju, počeo je stjecati međunarodno priznanje svojim diplomskim filmom “Passion” iz 2008. Njegov igrani film “Happy Hour” (2015.) višestruko je nagrađivan na međunarodnim festivalima.  “Kolo sreće i fantazije” (2021.) osvojia Veliku nagradu žirija u Berlinu. “Drive My Car” (2021.) pak znači njegovu potpunu afirmaciju, te je ovjenčan brojnim nagradama, kao što su ona za najbolji scenarij na 74. filmskom festivalu u Cannesu i Oscar za najbolji strani film.

***

Upad u pretprodaji: 7 €
Upad na dan događanja: 10 €

Koncert organiziraju Human Rights Film Festival, Explicit music i Začarana Močvara.

više