X

Što, kako i za koga/WHW i Multimedijalni institut predstavljaju

Javna knjižnica

27.05. – 13.06.2015 @ Galerija Nova, otvorenje – srijeda, 27.05.2015, 19:00h // vođenje: Marcell Mars, Tomislav Medak, WHW

www.memoryoftheworld.org

Izložba | Čitaonica | Konferencija | Radionica

 
“Sve što je čvrsto i postojano pretvara se u dim” – od svojih početaka u 18. stoljeću institucija javne knjižnice razvijala se u graničnom prostoru tog procesa. Nije dopuštala da klasna podjela i čelična logika tržišta diktiraju tko ima pristup znanju i obrazovanju kao sredstvima u promjeni svijeta. Ne čudi stoga da intenzivna komercijalizacija obrazovanja proteklih desetljeća i aktualne mjere štednje ciljaju izbrisati prostor zajedničkog bivanja, spoznavanja i djelovanja, a režim intelektualnog vlasništva iskorijeniti i samu ideju o univerzalnom pristupu znanju za svakog člana društva. Jaz između mogućnosti i društvene zbilje samo se produbio dostupnošću znanja koje je donijelo internetsko doba.
 
Javna knjižnica zbrinjava i nosi kolektivno sjećanje svih izazova i borbi s umjetno stvaranim oskudicama, zabranjenim znanjem i ekskluzivnim teritorijima. U aktivaciji memorija javne knjižnice nalazi se ključ opstanka same javne knjižnice, ali i puno važnije: borbe za zajedničko upravljanje zajedničkim resursima.
 

Izložba

Izložba u Galeriji Nova nastavak je dosadašnje suradnje projekta “Javna knjižnica“, kustoskog kolektiva WHW i Multimedijalnog instituta. Projekt je do sada predstavljen na međunarodnim izložbama “Draga umjetnosti” u ljubljanskom Muzeju sodobne umetnosti – Metelkova i Calvertu 22 u Londonu, te na izložbi “Stvarno korisno znanje” u Muzeju Reina Sofía u Madridu.
 
Raniju temu umjetnosti kao infrastrukture znanja izložba i novi postav “Javne knjižnice” nadopunjava temom aktivacije materijala taktičkih arhiva i slobodnih digitalnih zbirki.
 
Izložba u štutgartskom Kunstvereinu 2014. predstavila je “Javnu knjižnica” kao zbirku zbirki, a kao osnovni narativni postupak uzet je format repertorija (formular koji se u arhivistici koristi za opis zbirke). U Galeriji Nova predstavit ćemo taktičke arhive MayDay Rooms iz Londona, Učitelj neznalica i njegovi komiteti iz Beograda, slobodne digitalne repozitorije Library Genesis, Aaaaarg.org, Katalog oslobođenih knjiga (K_O_K), (Digitalizirani) Praxis, digitalizirani opus Midnight Notes Collective-a te Textz.com. Poseban aktivacijski naglasak biti će dan digitalnim repozitorijima: UbuWeb i Monoskop.
 
Koristeći resurse ova dva repozitorija WHW kurirao je izbor umjetničkih i dokumentarnih filmskih i video radova, tekstova, zvučnih priloga i knjiga. Virtualna hibridno-arhivska izložba odvija se u nekoliko etapa i obuhvaća izbor radova koji u različitim medijima i iz različitih povijesnih perspektiva tematiziraju prolematiku autorskih prava, javnih resursa, društvene odgovornosti kulture i umjetnosti, te otpore cenzuri.
 

ČITAONICA Javna knjižnica

Tijekom trajanja izložbe u Showroom Galerije Nova na raspolaganju će biti selekcija knjiga vezanih uz pitanja knjižnica, razvoja informacijskih znanosti, medijske teorije i zajendičkih dobara na posudbi iz Medijskog arhiva Multimedijalnog instituta.
 

KONFERENCIJA Javna knjižnica

04-06.05.2015. @ Galerija Nova

U sklopu izložbe održat će se konferencija u kojoj će sudjelovati umjetnici, hakeri i aktivisti koji grade infrastrukture za razmjenu znanja, te aktiviranje materijala u promjeni društvene zbilje. Konferencija je na engleskom jeziku.

 

Četvrtak, 04.06.

► 19:00 uvodna riječ: Marcell Mars & Tomislav Medak: “Javna knjižnica”

► 19:30 predavanje: Alberto Manguel (gostujući program projekta Prošireni estetički odgoj)

 

Petak, 05.06.

► 18:00 izlaganje: María G. Perulero & Celia Gradín (Platoniq): “Agilne metodologije za dobivanje najboljeg od digitalnog nasljeđa – iskustvo zajedničkog stvaranja pomoću Europeane”

► 18:30 izlaganja & panel “Aktivacija, taktički arhivi, podruštvljenje”:

  • Anthony Davies & Rosemary Grennan: “MayDay Rooms”

  • Noa Treister: “Učitelj neznalica i njegovi komiteti”

  • Dubravka Sekulić: “Pravo na stanovanje”

 
► 20:15 izlaganja & panel “Hrbat i knjiga”:

  • Davide Giorgetta & Valerio NicolettiAmater: neinstitucionalne prakse između digitalne arhivistike i izdavaštva

  • Dušan Barok (Monoskop.org): “Više od brojeva, manje od riječi”

  • Sebastian Lütgert & Jan Gerber (Open Media Library)

 

Subota, 06/06

► 18:00 predavanje: Femke Snelting (Mondothèque): “Mondothèque: Priručnik za difrakcijski stroj”

► 19:00 predavanje: Kenneth Goldsmith (UbuWeb): “Da smo pitali za dopuštenje ne bismo postojali – kratka povijest UbuWeba”

► 20:00 panel: WHW, Marcell Mars & Tomislav Medak

 

RADIONICA s Kennethom Goldsmithom “Kako gubiti vrijeme na internetu”

06. i 07.06.2015, 12 – 15h

Živote provodimo ispred ekrana uglavnom trateći vrijeme: provjeravajući društvene mreže, gledajući videe mačaka, chatajući ili kupujući. No što kada bi te aktivnosti – klikanje, SMS-anje, updateanje statusa i nasumično surfanje – iskoristili kao sirovi materijal za stvaranje snažnih i emocionalnih književnih djela? Možemo li rekonstruirati vlastite biografije koristeći samo Facebook? Možemo li napisati genijalnu novelu kradući s vlastitog Twitter feeda? Možemo li Internet redefinirati kao najveću pjesmu ikad ispisanu? Koristeći laptope i wifi vezu kao jedini materijal, ova će se radionica fokusirati na alkemijsku preobrazbu besciljnog surfanja u supstancijalna literarna djela. Od polaznika se očekuje da šest sati bulje u ekran i komuniciraju isključivo preko chatova, botova, društvenih mreža i mailing lista.

Radionicu će vodti Kenneth Goldsmith, američki pjesnik, urednik-pokretač mrežnog arhiva za avangardnu umjetnost UbuWeb, predavač za pjesništvo i pjesničku praksu na Pensilvanijskom sveučilištu.

Prijave za sudjelovanje na radionici su obavezne zbog ograničenog broja mjesta. Prijava mora sadržavati kratko pismo motivacije (do 1 kartice teksta, konceptualne lukavštine dobrodošle) na engleskom jeziku koje šaljite na adresu mi2@mi2.hr do 30.05.2015.

 
***
 

Izložba je dio međunarodnog suradničkog projekta Ovo je sutra. Povratak izvorima: oblici i djelovanje u budućnosti uz podršku programa Evropske unije Kreativna Evropa.

Program su podržali:
Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport
Ministarstvo kulture RH
Program Evropske Unije Kreativna Evropa

Program Galerije Nova i udruge WHW podržavaju:

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

Zaklada Kultura nova
 

louboutin pas cher louboutin pas cher louboutin pas cher louboutin pas cher louboutin pas cher peuterey outlet peuterey outlet peuterey outlet peuterey outlet peuterey outlet peuterey outlet moncler outlet woolrich outlet woolrich outlet online woolrich outlet bologna lancel pas cher slancel pas cher lancel pas cher lancel pas cher lancel pas cher lancel pas cher hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online kate spade outlet coach outlet michael kors outlet