Prošireni estetički odgoj

Anne Boyer & “Garments Against Women”

Anne Boyer pjesnikinja je, esejistica i predavačica na Kansas City Art Institute, koja u Booksu dolazi predstaviti svoju novu knjigu, zbirku poezije u prozi Garments Against Women (Ahsahta, 2015). Ova je knjiga dobila ovogodišnju nagradu Firecracker koju dodjeljuju američki nezavisni izdavači, a prikupila je i cijeli niz pohvala u renomiranim tiskovinama poput The New Statesman, Publisher’s Weekly, The Boston Review. Mute i New York Times. Radi se o knjizi koja „registrira otuđenje i depresiju koje ovladavaju suvremenim afektivnim krajolikom” i koja „u malim fragmentima svakodnevnog života pruža nešto što je između teorije i memoara, između poezije i newsfeeda” (Anna Zalokostas, Fullstop). New York Times opisao ju je „tužnom, lijepom, strastvenom knjigom koja bilježi političku ekonomiju literature i života kao takvog”.

Anne Boyer za sebe često kaže kako je rođena u Kansasu, obrazovana u javnim školama i knjižnicama Kansasa i danas živi i radi u Kansasu. Uz Garments Against Women njezine najpoznatije zbirke su Romance of Happy Workers i My Common Heart. Njezine knjige prevedene su na više jezika, među ostalim i na islandski, španjolski, švedski, perzijski i turski, a Boyer je pak na engleski prevela pjesme nekoliko suvremenih venecuelanskih pjesnika.

S gošćom će razgovarati Dunja Kučinac a osim pjesništva, prevođenja i izdavaštva dotaknut će se i tema feminizma i ekonomije. Razgovor će se odvijati na engleskom jeziku, bez prijevoda.

Ovo događanje provodi se u sklopu projekta Prošireni estetički odgoj/ Aesthetic Education Expanded kojeg je nositelj Multimedijalni institut, a partnerske organizacije su kuda.org (Novi Sad), Berliner Gazette, Kontrapunkt (Skopje) i Kulturtreger/Booksa (Zagreb). Projekt financijski podržavaju program Kreativna Europa, Ministarstvo kulture RH, Ured za udruge Vlade RH i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

više