X

Pro┼íireni esteti─Źki odgoj

Anne Boyer & “Garments Against Women”

utorak, 28.06.2016, 19:00h @ Booksa

Anne Boyer pjesnikinja je, esejistica i predava─Źica na Kansas City Art Institute, koja u Booksu dolazi predstaviti svoju novu knjigu, zbirku poezije u prozi Garments Against Women (Ahsahta, 2015). Ova je knjiga dobila ovogodi┼ínju nagradu Firecracker koju dodjeljuju ameri─Źki nezavisni izdava─Źi, a prikupila je i cijeli niz pohvala u renomiranim tiskovinama poput The New Statesman, Publisher’s Weekly, The Boston Review. Mute i New York Times. Radi se o knjizi koja ÔÇ×registrira otu─Ĺenje i depresiju koje ovladavaju suvremenim afektivnim krajolikom” i koja ÔÇ×u malim fragmentima svakodnevnog ┼żivota pru┼ża ne┼íto ┼íto je izme─Ĺu teorije i memoara, izme─Ĺu poezije i newsfeeda” (Anna Zalokostas, Fullstop). New York Times opisao ju je ÔÇ×tu┼żnom, lijepom, strastvenom knjigom koja bilje┼żi politi─Źku ekonomiju literature i ┼żivota kao takvog”.

Anne Boyer za sebe ─Źesto ka┼że kako je ro─Ĺena u Kansasu, obrazovana u javnim ┼íkolama i knji┼żnicama Kansasa i danas ┼żivi i radi u Kansasu. Uz Garments Against Women njezine najpoznatije zbirke su Romance of Happy Workers i My Common Heart. Njezine knjige prevedene su na vi┼íe jezika, me─Ĺu ostalim i na islandski, ┼ípanjolski, ┼ívedski, perzijski i turski, a Boyer je pak na engleski prevela pjesme nekoliko suvremenih venecuelanskih pjesnika.

S go┼í─çom ─çe razgovarati Dunja Ku─Źinac a osim pjesni┼ítva, prevo─Ĺenja i izdava┼ítva dotaknut ─çe se i tema feminizma i ekonomije. Razgovor ─çe se odvijati na engleskom jeziku, bez prijevoda.

Ovo doga─Ĺanje provodi se u sklopu projekta Pro┼íireni esteti─Źki odgoj/ Aesthetic Education Expanded kojeg je nositelj Multimedijalni institut, a partnerske organizacije su kuda.org (Novi Sad), Berliner Gazette, Kontrapunkt (Skopje) i Kulturtreger/Booksa (Zagreb). Projekt financijski podr┼żavaju program Kreativna Europa, Ministarstvo kulture RH, Ured za udruge Vlade RH i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.