Izložba o dizajnu Arkzina

Izložba Izgledi Arkzina

Multiplication of text is a social act

Osvrnuti se danas na izgled(e) Arkzina, znači pretpostaviti kako je upravo tzv. vanjština [VIZUALNA PREZENTACIJA SADRŽAJA] bila dobra šansa za aktivističko djelovanje – jednako važna, pa možda i važnija od nekakvog otvaranja važnih, pa i traumatičnih društveno-političkih tema [KRŠIĆ].

Arkzinov dizajn, to jest njegova navodna nečitljivost, bio je u stanju ozbiljno oštetiti mentalno zdravlje mnogih: od dežurnih čuvara narodnog zdravlja, preko profesionalnih novinara, pa do korektne i kritičke inteligencije koja je na svojem pohodu u mainstream Arkzinov eksperiment oko dizajna smatrala samo zanemarivom ekstravagancijom.

Kako ne može tako, vidi Arkzin!

Dekonstruktivistička prezentacija na djelu u Arkzinu kao jedna drukčija politizacija dogodila se u vrijeme dubokih promjena. Lokalno, to je tranzicija iz samoupravnog socijalizma prema realnom kapitalizmu. Globalno, to je pojava digitalnih tehnologija i desktop publishinga. Dizajnerske prakse u Arkzinu su simptom time uvjetovanih novih režima rada, a ujedno i neprestano propitivanje tih dispozitiva; s onu stranu spektakla države i tržišta. Politizacija dizajna – na razmeđu kraja tiska i primitivnog Interneta – tu je operativna metafora novih oblika intelektualnog rada, tim presudnija što neposredno pretpostavlja komunikativnu i komunitarnu dimenziju društvenog djelovanja. Odbijajući da se svrstaju u red neshvaćenih (nacionalnih) proroka s elitističkim pretenzijama arkzinovci su u ovoj sredini svejedno, makar nevoljko, anticipirali izgled mogućih demokratskih medija, pa i jedne antagonističke demokratske kulture.

Jer, Uvjeren sam, Gutenbergova se galaksija nad našim nebom polako gasi, skoro vidljiva golim okom na zvjezdanom nebu, a da se do nas njeno zračenje još nije čestito ni probilo.

[Danilo Kiš, 1973.]

* IZGLEDI ARKZINA je prva od dvije izložbe posvećene Arkzinu. Ujesen 2013. pripremamo izložbu INSTALIRANJE JAVNOSTI u Galeriji Galženica.

Organizira Multimedijalni institut u sklopu projekta Prošireni estetički odgoj

PODRŽALI : Ministarstvo kulture RH // Ured za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba //
European Cultural Foundation // Program Europske Unije Kultura 2007-2013

Sva događanja u Galeriji Nova suorganiziraju WHW i AGM.

više