Vizualni kolegij

Nicolas Rey: drukčije, Molusija

Vizualni kolegij u 2013. otvaramo projekcijom filma drukčije, Molusija francuskog autora Nicolasa Reya. Jedan od najzapaženijih eksperimentalnih naslova iz 2012. godine – ili po riječima kritike, “rijetka djela tako savršeno spajaju sinesenzualnost i marksističku dijalektiku” (Olaf Möller).

Film u 9 poglavlja koji se prikazuju u nasumičnom redoslijedu, baziran na romanu Günthera Andersa Molusijska katakomba iz 1930ih. Zatvorenici zatočeni u kazamatima imaginarne fašističke države Molusije koji si u svojevrsnim filozofskim pričama zamišljaju svijet izvana.

Autor kaže: “Htio sam napraviti film po romanu kojeg nisam pročitao. Ili, preciznije, po romanu kojeg nisam ni mogao pročitati jer je bio napisan na meni stranom jeziku, a prijevoda nije bilo. Znam da to zvuči pomalo čudno. No, radilo se o intuiciji – štoviše, o povjerenju. Sada mogu reći da nisam bio u krivu, te da je Molusijska katakomba istinski dokument naše današnjice.”

Nicolas Rey je francuski filmaš i osnivač filmskog laboratorija L’Abominable. Snimio je Opera mundi (1999), Soviets plus electricity (2001), Schuss! (2005).

Program se realizira u suradnji s izvedbenim kolektivom BADco, kustoskim kolektivom Što, kako i za koga WHW i Hrvatskim filmskim savezom.

Program Vizualnog kolegija Multimedijalnog instituta podržavaju Hrvatski audiovizualni centar i Ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

Kontakt:
Petar Milat, zoe@mi2.hr (Multimedijalni institut, tel. 01 4856400, www.mi2.hr)

više