Predavanje i promocija knjige

Predavanje o časopisu Mute, London i promocija knjige Anomija / bonomija i drugi tekstovi

Predavanje: Mute, London
gosti: Pauline van Mourik Broekman, Howard Slater i Simon Worthington

Promocija prijevoda knjige Anomija / Bonomija i drugi tekstovi Howarda Slatera, na srpsko-hrvatski jezik, izdavač: kuda.org, Novi Sad
Prevod sa engleskog jezika: Dušan Đorđević Mileusnić, Đorđe Čolić, kuda.org, Grupa za konceptualnu politiku
učesnici razgovora: Howard Slater, kuda.org, Multimedijalni institut

Mute je on- i off-line magazin posvećen istraživanju kulture i politike nakon neta. Mute kombinuje štampana izdanja časopisa posvećenih specifičnim temama (prekarni rad, commons i znanje, itd.) s redovno ažuriranim člancima i prikazima događaja. Website, metamute.org, predstavlja materijal koji zajedno objavljuju tekstopisci okupljeni oko časopisa i njegovi čitaoci. Štampano izdanje časopisa (trenutno) izlazi dva puta godišnje i sadrži izbor aktuelnih tema, zajedno sa selekcijom iz online sadržaja, posebno naručene tekstove i tekstove iz saradničkih projekata.

Mute časopis je osnovan 1994. godine radi diskusije o međusobnoj povezanosti umetnosti i novih tehnologija, u ranoj fazi razvoja World Wide Weba. Ali, kako je masovno učestvovanje u kompjuterski posredovanoj komunikaciji postalo sastavni deo savremenog kapitalizma, pokrivenost tema se proširila da bi se uključile posledice te promene. Tako Mute uključuje istraživanje društvenih, ekonomskih, političkih i kulturnih formacija ‘umreženih društava’ i stavlja naglasak na odnos između tehnologije i proizvodnje novih društvenih odnosa, da bi vremenom uključio analize geopolitike, kulture i savremenog rada, u odnosu na razvoj tehnologije, što utiče da obim tema odlazi daleko izvan prvobitnog okvira.

Dok je Mute nastao iz kulture koja slavi demokratizacijski potencijal novih medija, postaje sve očiglednija neophodnost kritičkog angažmana u vezi s načinima na koje novi mediji reprodukuju i proširuju kapitalističke društvene odnose. Mute poziva svoje čitaoce i pisce da razmotre nove mogućnosti za suprotstavljanje hegemoniji na svakom mestu, od društveno-ekonomske i tehničke strukture, od kôdova reprezentacije i izražavanja, do proizvodnje i artikulacije psihičkog iskustva i šire. Konačno, Mute ulaže nadu u stimulisanje takvih pristupa umetnosti i politici koji predstavljaju izazove ortodoksijama konstituisane i levičarske i ‘kritičke’ nove medijske kulture.

U tom smislu, časopis Mute, njegovo uredništvo i organizacija, publika i ‘zajednica’ kontributora, nalaze se u neprestanom preispitivanju svoje forme delovanja, formata časopisa, uredničke politike, načina finansiranja, u odnosu na konstantne promene ambijenta (mainstream mediji, internet, ali i sve češće potenciranje participacije kroz ‘uradi-sam medije’, ‘građansko novinarstvo’, itd.) u okviru kojeg deluju. U okviru prezentacije časopisa Mute biće reči i o praksama ovog kolektiva (nakon ukidanja sredstava od strane Arts Council of England) u okviru poslednjih promena u kulturnim politikama i potporama sličnim organizacijama, u Velikoj Britaniji i Evropskoj uniji.

O knjizi Howarda Slatera, ‘Anomija/Bonomija i drugi tekstovi’

U ovoj zbirci tekstova, Howard Slater improvizuje na temu onoga što je Walter Benjamin mogao misliti pod frazom ‘afektivne klase’. Izvan ograničenja akademskog pristupa, Slater je inspiriran mogućim implikacijama Benjaminovih ‘mesijanski krhotina’ i kreće se ka terapeutskim mikro-politikama, zahvatajući diskurs-žaljenja Radničkog pokreta i problematiku ‘postajanja kapitalom’. Esej ‘Anomija/Bonomija’ zauzima najveći deo ove knjige, koja takođe uključuje tekstove i poeziju iz proteklih deset godina rada. Ovi dodatni tekstovi obuhvataju teme i koncepte kao što su egzodus, rodno biće, nadrealistički presedan, jezik poezije i mogućnost za kolektivne ‘afektivne’ prakse u borbi protiv kapitalističke kolonizacije psihe.

Izdavač: kuda.org, Novi Sad, 2013
ISBN 978-86-88567-06-0

Promocija knjige Howarda Slatera dio je programa Aesthetic Education Expanded kojeg Multimedijalni institut provodi u partnerstvu s organizacijama kuda.org (Srbija), Kontrapunkt (Makedonija), Berliner Gazette (Njemačka) i Mute (UK).

više