22. - 23. 06. 2013. @ MaMa

Moderna, na kraju krajeva

Najrazvikanija promišljanja odnosa moderne prema suvremenosti modernu su karakterizirala ili kao prohujalu epohu (Jameson) ili kao nedovršeni projekt (Habermas). Razmimoilaženje tih dvaju promišljanja često je historijske materijaliste dovodila u napast da Jamesonov navodno marksistički pojam postmoderne stavljaju u opreku spram liberalnih, socioloških konceptualizacija koje su bile nedostatne da se pojmi kako je moderna povijest utemeljena u strukturnim odrednicama kapitala.

No, što ako upravo zaključivanje moderne – kao epohe čiji su društveni odnosi istovremeni s kapitalizmom – preostaje kao jedan nedovršeni projekt? Uzevši u obzir kontradikcije Jamesonovih razmatranja, koji drži da su kapitalizam i moderna međusobno izmjenjive kategorije i da je postmoderna period društvene i političke povijesti koji odgovara kasnom kapitalizmu. Jer se čini kao da je za Jamesona moderna završila iako kapitalizam nastavlja da traje, premda i on sam pretpostavlja da je kategorija moderne definirana u strukturnom identitetu sa kapitalizmom.

Ukoliko naprosto kategoriju postmoderne zamjenimo s onom kasne moderne, mogli bismo izbjeći inkoheretnost u koju Jamesonova promišljanja upadaju kada nezgodno povezuju jedno doba (nakon moderne) s drugim dobom (kasnog kapitalizma). Što taj naš terminološki iskorak obećava jest nova historijska perspektiva u kojoj kraj moderne više nije strukturni fait accompli već jedan revolucionarni zadatak, utoliko što je povijest moderne povijest kapitala, i obratno – povijest koja mora doći kraju, iako to još nije.

Takvim se pristupom moderni otvara problemsko polje za koje se čini da tek sada, u 21. stoljeću, može biti razrješeno – to je teren na kojem će se odvijati naš simpozij. Što znači postaviti se na kraj krajeva moderne kao onog perioda čije historijske uvjetovanosti još nije nestale, iako već sada upućuju na svoj vlastiti neizvjesni kraj?

Skup je istraživačkog karaktera – kako u uže filozofskoj, ali i u estetičkoj i političko-teorijskoj domeni – pa se nadamo vašoj participaciji na predavanjima i u moderiranim diskusijama.

Sudjeluju Peter Hallward, Alexi Kukuljevic, Evan Calder Williams, Victoria Brooks, Nathan Brown.

RASPORED

SUBOTA _ 22.06.
13:00 – 14:30 Nathan Brown: Postmodernity, Not Yet
15:00 – 16:30 Peter Hallward: Continuing the Revolution – Rousseau through Gramsci
19:00 – 21:00 Diskusija

NEDJELJA _23.06.
16:00 – 17:30 Alexi Kukuljevic: Luciferian Lucidity and/or Nihilism
18:00 – 21:00 Victoria Brooks & Evan Calder Williams: Invisible Architecture – On Cinema and Circulation

* skup se održava na engleskom

**
Moderna, na kraju krajeva je četvrti u nizu skupova koji od 2009. organiziramo u MaMi. Ovogodišnjem simpoziju su prethodili Materijalizam 21. stoljeća (2009.), Ostaviti život za sobom: vitalizam i antivitalizam u suvremenoj filozofiji (2011.) i Umjetnost pojma (2012.).

Kontakt: Petar Milat, zoe@mi2.hr, +385 (0)91 5365162

**
Organizira Multimedijalni institut

Podržali Ministarstvo kulture RH; Ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba

više