X

Predavanje Kennetha Goldsmitha

Nekreativno pisanje

─Źetvrtak, 18.07.2013., 19:00h @ MaMa

Kenneth Goldsmith je ameri─Źki pjesnik, urednik-pokreta─Ź mre┼żnog arhiva za avangardnu umjetnost UbuWeb. Predaje pjesni┼ítvo i pjesni─Źku praksu na Pensilvanijskom sveu─Źili┼ítu. Od 1995. do 2010. bio je voditelj tjedne emisije na najdugovje─Źnijoj ameri─Źkoj nezavisnoj radio stanici WFMU. Objavio je deset zbirki poezije, izme─Ĺu ostalog “Fidget” (2000), “Soliloquy” i “Day” (2003), “The Weather” (2005), “Traffic” (2007) i “Sports” (2008). Autor je zbirke eseja “Uncreative Writing: Managing Language in a Digital Age” (2011). Prire─Ĺiva─Ź je zbirke odabranih intervjua s Andyijem Warholom: “I’ll be Your Mirror” (2004) i suurednik antologije “Against Expression: An Anthology of Conceptual Writing” (2011). Ove godine njujor┼íka MoMA proglasila ga je svojim prvim pjesnikom laureatom.

U svjetlu konceptualne pjesni─Źke prakse koja polazi od kolektivne naravi jezika i transformacija re┼żima pisanja i ─Źitanja Goldsmithov teku─çi umjetni─Źki projekt je “Printing out the Internet“, poziv sudionicima internetske komunikacije da isprintaju neki dio interneta, bilo to dio vlastite komunikacije, bloga ili primjerice, cijelu arhivu New York Timesa. Isprintani materijal bit ─çe potpm izlo┼żen i javno ─Źitan u sklopu izlo┼żbe u galeriji LABOR u Mexico Cityiju.

U predavanju “Nekreativno pisanje” Goldsmith ─çe krenuti od pitanja mogu li tehnike za koje se tradicionalno smatralo da ne spadaju u knji┼żevnost — poput postupaka iz ra─Źunalnog svijeta kao ┼íto su word processing, databasing, identity ciphering i intenzivno programiranje — nadahnuti redefiniranje spisateljske prakse? Internet i digitalno okru┼żenje stavljaju pisce pred izazov i priliku da iznova promisle kreativnost, autorstvo i odnos prema jeziku. Sada kada je dostupna nevi─Ĺena koli─Źina teksta i jezi─Źnog korpusa pisci mogu napraviti iskorak iz stvaranja novih tekstova i pozabaviti se manipuliranjem, pretra┼żivanjem, prisvajanjem i rekonstruiranjem ve─ç postoje─çih.

Goldsmith ─çe prvo objasniti koncept nekreativnog pisanja, a zatim ponuditi ─Źitanje radova pisaca koji su se prihvatili tog izazova. Zahva─çaju─çi ┼íirok dijapazon tekstova i tehnika, koji se┼żu od upotrebe Google searcha u poetskoj praksi preko aproprijacije svjedo─Źenja u sudnici do mogu─çnosti robopoetike, predavanje ─çe ukazati na paralele izme─Ĺu suvremenih praksi i praksi pisanja s po─Źetka dvadesetog stolje─ça. Pisci i umjetnici poput Waltera Benjamina, Gertrude Stein, Jamesa Joycea i Andyija Warhola o┼żivotvorili etos u kojem je konstrukcija ili koncepcija teksta imala podjednaku va┼żnost kao i sam rezultiraju─çi tekst. Nastavljaju─çi tu tradiciju u digitalnoj sferi nekreativno pisanje nudi nove puteve mi┼íljenju identiteta i konstituciji zna─Źenja.

///
Predavanje Kennetha Goldsmitha u Zagrebu realizirano je u partnerstvu s Kuda.org i dio je projekta Pro┼íireni esteti─Źki odgoj, suradnji organizacija Berliner Gazette, Kontrapunkt, Kuda.org, Multimedijalni institut i Mute, uz podr┼íku programa Kultura 2007-2013 Europske komisije.

///
Podr┼żali: Ministarstvo kulture RH, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba i Europska kulturna fondacija.
///