Izložba Alexija Kukuljevica i kolektiva "Ja, Kongova kći"

Otok Lubanja

U Galeriji Miroslav Kraljević, na izložbi Otok Lubanja predstavlja se umjetnički projekt Ja, Kongova kći i Alexi Kukuljevic, kanadski umjetnik hrvatskog podrijetla. Zajedničko umjetničkom radu Alexija Kukuljevica i kolektiva Ja, Kongova kći je pitanje fikcije i pričina, te što ono znači za život.

Umjetnička praksa filozofa i umjetnika Alexija Kukuljevica crpi iz brojnih polja i namjesto da dokida razlike među različitim diskursima, njegov rad inzistira na blokadama koje nastaju u prijelazima između različitih referentnih okvira, formi iskaza i medija. Kukuljevic se bavi problemom refleksivnosti i procesima postvarenja, ali i procesima upisivanja subjekta u materiju te jezičkim i društvenim običajima koji taj subjekt tvore i rastvaraju. U fokusu Kukuljeviceva interesa jesu rituali dezintegracije i figure koje ih utjelovljuju: dendi, mizantrop, hohštapler. Kukuljevic upravo izlaže u pariškom Palais de Tokyo, a nedavno se predstavio u galerijama ICA u Philadelphiji, De Appel, FRAC Bourgogne, te u SIZ-u u Rijeci.

Ja, Kongova kći je projekt-odgovor na filmski fragment pronađen 1970-ih u jednom skladištu na obali Hudsona u New Yorku. Film prikazuje plavušu s glavom filmske zvijezde i tijelom majmuna. Taj filmski fragment pobudio je brojne kontroverze. Radi li se doista o dokumentarnoj snimci, podvali ili pak izgubljenoj fikciji? Mnogi vjeruju da je ona dijete ljubavi Fay Wray i King Konga. Neki kažu da je ona još uvijek tu među nama, negdje u osami. Drugi smatraju da je ona predskazanje Početka ili Kraja … možda Kristovog nadolaska.

Centar za istraživanje Ja, Kongova kći prikuplja i dokumentira materijalne dokaze, svjedočanstva i kulturne artefakte vezane uz postojanje tog bića, žene-majmuna. Ovom prilikom priloge izložbi su dali: Amy Hicks, Anjali Sundaram, Cynthia Mitchell, Lara Allen, Christine Shields, Sarah Glanville, Alyssa Wendt, Selma H. Muller, Sandi Petri, Carrie Mae Smith, Jeffrey Moser, Alexis Karl, David Brinley i Nathan Brown.

Na otvorenju izložbe 21. lipnja Alexi Kukuljevic i Cynthia Mitchell & Nathan Brown čitaju odlomke iz svojih tekstova.

Izložbu organiziraju umjetnici i Multimedijalni institut, u suradnji s Galerijom Miroslav Kraljević.
Podupiru Ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba i Ministarstva kulture RH.

više