Hacklabove lekcije o Turing Awards

Form and content in computer science

Radovan Bjeloš će održati predavanje o Marvinu Minskom tj. o njegovom predavanju iz 1969. godine koje je održao povodom dobivanja Turingove nagrade.

Marvin Minsky nagradu je dobio za doprinos razvoju umjetne inteligencije. Njegovo predavanje pod nazivom ‘Form and content in computer science’ bilo je kritično prema tadašnjim trendovima u računarstvu.

Ovo je četvrto u nizu Hacklabovih predavanja o dobitnicima Turnigove nagrade.

Za računarstvo, kao i za matematiku, ne postoji Nobelova nagrada. Dok oko razloga za ispuštanje matematike postoje razne anegdote, poput (netočne) o nevjernoj Nobelovoj ženi koja ga je varala s matematičarem, za računarstvo je stvar prilično jasna – 1895., kad je Alfred Nobel pokrenuo cijelu priču, bilo je daleko od etabilirane znanosti.

ACM (Association for Computing Machinery) je 1966. odlučilo ispraviti nepravdu i započelo s dodjeljivanjem Turingovih nagrada za iznimne tehničke doprinose u području računarstva. Nazvana po “ocu” modernog računarstva, Alanu Turingu, ta nagrada je danas najveće priznanje u ovom polju. Do danas je dodijeljeno 47 nagrada, a među dobitnicima su znanstvenici kao što su Donald Knuth, Alan Kay, Marvin Minsky i Edsger Dijkstra.

Običaj je da svaku dodjelu prati govor nagrađenog znanstvenika koje sažima njegov rad. Dotični govori su trajno zabilježeni na papiru i, u zadnje vrijeme, videu i iznimno su bitan dio povijesti ove znanosti.

U hacklabu kronološki prolazimo kroz predavanja tempom od jednog mjesečno. Predavač zainteresiran za tematiku će nastojati prenijeti nagrađenu ideju, kao i biografiju znanstvenika i njegove ostale doprinose, u formatu duljeg predavanja.

više