Sapere aude!

Filozofija danju i noću

Tri zagrebačka kulturna instituta (Francuski institut, Goethe-Institut Kroatien i Multimedijalni institut) 14. i 15. prosinca 2013. u Zagrebu organiziraju 24-satno događanje naslovljeno Filozofija danju i noću.

Filozofija danju i noću je zamišljena kao kratki ali intenzivni nagovor i upoznavanje s filozofijom – u različitim formatima i medijima.

Središnji segment programa čini kolokvij Misliti-sa. Trojica istaknutih i međunarodno zapaženih filozofa (Alexander García-Düttmann, Marc Crépon i Peter Szendy) izlagat će o odnosu francuskog i njemačkog mišljenja kao pitanju koje je bitno odredilo izgled suvremene filozofije, pa i na svjetskoj razini. Pored uže zahvaćenih filozofskih tema, rad sve trojice sudionika doticao se pitanja politike (ne)prijateljstva, rata i mira te kozmopolitanizma, što će biti važna točka u diskusijama.

Pored “klasičnog” govornog formata filozofskog skupa održat će se i speed-dating Sve što ste htjeli znati o filozofiji…, a u formi sesije će biti predstavljen inovativan i zabavan projekt Kant za pod ruku, koji misaone konstrukcije čuvenog filozofa približava 21. stoljeću.

Dan će postati noć na ponoćnoj projekciji filma Povijest moje smrti španjolskog redatelja Alberta Serre, pobjednika ovogodišnjeg filmskog festivala u Locarnu. Filmski susret Casanove i Drakule, pitanje nasilja i revolucije, starog i novog bit će iduće jutro povod za “filozofski doručak” s Gilom Anidjarom koji se bavi poviješću krvi kao polazištem jedne bespoštedne kritike kršćanstva.

A da ne ostane sve na govoru i slikama (filozofije) pobrinut će se Barbara Morgenstern koja će na koncertu svojom berlinskom, slatkom tišinom obaviti Filozofiju danju i noću.

Sapere aude! Odvaži se znati!
 

RASPORED

Kolokvij “Misliti-sa”

Subota, 14.12. @ Zagrebačko kazalište mladih, Dvorana M. Polanec

17:00h Otvorenje Kolokvija
17:15h Alexander García Düttmann: Ono nemišljeno – Francuska i Njemačka u filozofiji 20. stoljeća
18:30h Marc Crépon: Porijeklo zakona – unakrsno čitanje Derride i Kafke (Izlaganja na francuskom i njemačkom sa simultanim prevođenjem na hrvatski. Diskusije na engleskom.)
 

Noć filozofije

Subota, 14.12.
Kino Europa (Dvorana Müller)

20:00h Sve što ste htjeli znati o filozofiji.. Speed dating i čitanje s Ankicom Čakardić i Marom Dariom Cojocaru (na engleskom i hrvatskom)
 

Medijateka Francuskog instituta

21:00h Kant za pod ruku: 3D radionica s Hannom Depnerom
(na engleskom)
 

Zagrebački plesni centar

22:30h Koncert Barbare Morgenstern
 

Kino Europa

24:00h Povijest moje smrti (r: Albert Serra, Španjolska/Francuska 2013., 148’)
 

Nedjelja, 15.12.

Medijateka Francuskog instituta

10:30h Filozofski doručak s Gilom Anidjarom (povodom filma Povijest moje smrti)
(na engleskom)
 

Kolokvij Misliti-sa

Zagrebačko kazalište mladih, Dvorana M. Polanec

12:00h Peter Szendy: Pax economica? – čitanje Kantovog nacrta Ka vječnome miru (Izlaganje na francuskom sa simultanim prevođenjem na hrvatski)
13:30h Diskusija: Europa, bez odredišta (na engleskom)

više