Bacači Sjenki/Shadow Casters predstavljaju

Ispunjeno / Ispražnjeno – Nova edicija Zidnih novina: Darko Fritz i Sonja Leboš

Edicija Zidnih novina Ispunjeno/Ispražnjeno je zajednički rad Darka Fritza i Sonje Leboš. Referira se na radove koje su u raznim javnim prostorima u Zagrebu izveli Darko Fritz i Željko Serdarević u sklopu Studia Imitacija Života – SIŽ u razdoblju od 1988. do 1990. Radi se o sljedećim radovima SIŽ-a U visini očiju iz 1988., Lontano dagli occhi, lontano dal cuore – LDOLDC iz 1989. i Rekreacija iz 1990.

Edicija pod nazivom Ispunjeno/Ispražnjeno nadopunjena je citatima kritika i osvrta na rad kolektiva SIŽ iz razdoblja 1988-1990., kao i dijelovima razgovora koje su 2013. vodili Darko Fritz i Sonja Leboš s vlasnicima i korisnicima uličnih izloga u kojima su bile smještene instalacije.

Projekt ima za cilj re-detektirati nove situacije u prostoru koji je daleko više nego u razdoblju od 1988-1990. udaljen od pojma urbanosti kako ga definira Lefebvre u Urbanoj revoluciji. Taj cilj ne isključuje nostalgiju kao emotivni element čitanja grada, ali se ni ne oslanja na nju, već kritički derivira nove dijagrame kretanja gradskim prostorom, kao i nove dijagrame njegovog korištenja.

Zidne Novine započete su 2006. u 7 izloga/kaslića nekadašnje Hrvatske Kinoteke kao komunikacijski kanal – prozor nevidljivog dijela projekta/arhiva “Bilježenje grada/Bilježenje vremena”, koji je proučavao, pronalazio, bilježio i promicao promišljanja “izvedbenosti” javnih prostora i prostora javnih događanja u Zagrebu u posljednjih sto godina, da bi od 2010. Zidne Novine (danas ZN/PARAFERNALIJE ZAGREB) prerasle u samostalni projekt.

ZN/PZ vidljivi su dio istraživanja Bacača Sjenki o promišljanju grada, javnom i privatnom prostoru, urbanitetu, suživotu, odgovornosti i identitetu, a izlažu se u 8 izloga/kaslića u različitim dijelovima grada.

Autor koncepta ZN/ZP i koordinator: Boris Bakal
Urednik edicija 2013.: Bojan Mucko
Produkcija: Bacači Sjenki (Miran Jurić – izvršni producent)
Podrška: Ured za obrazovanje, kulturu i šport grada Zagreba & Ministarstvo kulture RH

Darko Fritz (1966) je likovni umjetnik, istraživač povijesti medijske umjetnosti, kustos, grafički dizajner i oblikovatelj izložbi. Studirao je arhitekturu u Zagrebu i vizualnu umjetnost na Rijkakademie van beldende kunsten u Amsterdamu. U svom umjetničkom radu nastoji premostiti jaz između suvremene i medijske umjetnosti, te koristi razne medije (grafika, fotografija, video, internet itd.) – kritički prateći razvoj tehnologije koja mijenja društvo, no ostvaruje i niz projekata u netipičnim medijima (regulacija tramvajskog prometa, hortikulturalne instalacije. …). Izlagao je i radio kao kustos na mnogobrojnim izložbama i projektima diljem svijeta. Predsjednik je udruge i voditelj prostora medijske i suvremene umjetnosti siva) (zona u Korčuli od 2006. Inicirao je neformalnu mrežu kor::net (korčula::network) 2007. Član strukovnih udruga HDLU (likovna umjetnost), ULUPUH (oblikovanje) i AICA (likovni kritičar).

Sonja Leboš (1967) urbana je antropologinja. Osnivačica je Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII), unutar koje inicira projekte urbanoloških i kulturoloških istraživanja, platformi za propitivanje kultura sjećanja i politika pamćenja koje povezuje s  produkcijom i distribucijom suvremenih kulturnih, umjetničkih i znanstvenih praksi. Autorica i ko-autorica je niza izložbi (Grad uvijek sivlji, Goethe institut 2000; Ukleti neimar, Gliptoteka 2012; Urbani mobilijarij, HDD 2010, Gredelj 2013), kao i performativnih medijskih instalacija (Mnemosyne-Kazalište sjećanja, MSU, 2010; Cyberkinematografija, Zagreb, Rijeka, Beograd, Korčula, Split, 2007-2012). Doktorantica je mentorskog doktorskog studija na zadarskom sveučilištu, radni naslov teze ‘Grad na filmu, film u gradu’. 

Bacači Sjenki(Shadow Casters) je umjetnička i produkcijska platforma osnovana u Zagrebu 2002. Posvećena je interdisciplinarnoj suradnji, stvaranju i refleksiji, kao i traganju za novim stvaralačkim jezicima, prije svega u polju performansa, urbane i javne umjetnosti, novih medija i njihovih hibrida. Bacači Sjenki preispituju postojeće koncepte individualnih i kolektivnih identiteta, baveći se svim vrstama socijalne, političke i kulturne netolerancije i segregacije, podstičući debatu o prirodi i protivriječnostima tekućih globalizacijskih procesa. Za svoj rad, Bacači Sjenki su dobili različita međunarodna priznanja i nagrade, između ostalih, ArtsLink specijalnu nagradu 2003. (za projekt Shadow Casters u New Yorku), Specijalnu nagradu žirija BITEF-a 2007. i Nagradu Oblak na PUF-u 2009. (za predstavu Ex-pozicija: Proces_grad, drugi dio), Avazovog zmaja na MESS-u 2008. (za cjelokupnu trilogiju Proces_grad), Specijalnu nagradu žirija BITEF-a 2009. te Nagradu Oblak na PUF-u 2010. (za predstavu Odmor od povijesti: Proces_grad, prvi dio).Svoja ostvarenja i projekte, Bacači Sjenki su predstavili i producirali u više od 30 zemalja svijeta i 3 kontineta (Azija, Europa, Sj. Amerika).

više