Aura: Maryuuinkouga Saigo no Tatakai, Ojii-san no Lamp & Gyo

Anime projekcija vol. 10

Na okrugloj desetoj anime projekciji donosimo Aura: Maryuuinkouga Saigo no Tatakai (2013., 83min), Ojii-san no Lamp (2011., 24min) i Gyo (2012, 72min). Po završetku projekcije organiziramo druženje i raspravu o prikazanom. Filmovi se prikazuju na japanskom s engleskim titlovima.

Aura: Maryuuinkouga Saigo no Tatakai novi je film autora Seijia Kishija, redatelja vjerojatno najpoznatijeg po seriji Angel Beats, te čiji opis dosta podsjeća na onaj Kyoto Animation serije Chuunibyou demo Koi ga Shitai. Radnja prati Satoua Ichiroua, koji se nekad nazivao „Maryuin Koga“ i ponašao se kao da je junak u fantasy svijetu. Zbog njegovog čudnog ponašanja, vršnjaci su ga maltretirali, te je napustio školu. Nakon preseljenja u novu školu, on se pokušava ponašati kao običan dječak, no jednog dana upoznaje curu koja se maskira i nosi plavi plašt. Ona se naziva „Istraživačem koji putuje iz vanjskog svijeta kako bi pronašao „Dragon Terminal“. Na početku, Ichirou odbija curu- Satou Ryouko, jer ga njeno ponašanje podsjeća na njegovu vlastitu prošlost, ali ipak joj odluči pomoći kad vidi da i nju vršnjaci maltretiraju. Kako bi vratio Ryouko u stvarnost, Ichirou prihvaća nju i svoju prošlost te počinje svoju zadnju bitku kao Maryuin Koga.

Ojii-san no Lamp jedan je od kratkih filmova mladih japanskih animatora koje njihovo ministarstvo kulture financira kako bi napravili svoje prve samostalne projekte. Film prati dječaka koji nađe neobičnu staru lampu tijekom igre skrivača, te mu potom njegov djed ispriča priču o svojoj mladosti i važnoj ulozi koju je lampa odigrala. Tema filma je modernizacija Japana i promjene koje su došle s njom.

Gyo je filmska adaptacija istoimene mange Junjija Itoa, poznatog autora grotesknih i često bizarnih horror priča. U maniri najboljeg japanskog trash horrora, radnja Gyoa počinje kada na obalu Okinawe ispuže horda zombificiranih riba s ugrađenim metalnim, robotskim nogama te počne napadati ljude. Ekspeirment koji je pošao po zlu sada terorizira građane Okinawe, dok glavna junakinja Kaori pokušava preživjeti u svijetu koji zaudara na smrt.

više