Trans-radikalna umjetnost i aktivizam

Juliet Jacques: Transgender putovanje

Juliet Jacques je 2010. započela s pisanjem bloga Transgender Journey za The Guardian, i to je bilo prvi put da je proces promjene spola tako ekstenzivno bio dokumentiran u nekoj centralnoj britanskoj tiskovini. Sve do 2012. na blogu je bilježila reakcije prijatelja i obitelji na svoj coming-out kao transseksualna osoba, te vlastiti angažman u LBGT-politici i izvedbenoj umjetnosti. Pisala je dosta i odnosu spram kolega i neznanaca te o učincima hormonske terapije i iskustvu operativnih zahvata.

U izlaganju će se Juliet dotaknuti toga kako i zašto je započela s tim napisima – započinjući sa odrastanjem
u 1990ima kada je o trans-osobama saznavala u UK-medijima i američkim filmovima. Govorit će o
transgender-teoriji i underground-filmovima u njenim dvadesetim, promjenama u reprezentaciji
trans-osoba na mainstream televizijama i novinama, te o vlastitim pokušajima da se propita nerazumijevanje trans-osoba u radikalno feminističkim i konzervativnim krugovima.

Juliet Jacques je novinarka, kritičarka i autorica kratke proze. Piše o literaturi, filmu, umjetnosti, muzici, rodu, seksualnosti i nogometu. Objavljuje za The Guardian, The New Statesman, TimeOut, London Review of Books, The New Inquiry i brojne druge publikacije i web-stranice. U prosincu 2013. je bila umjetnik u fokusu na Ubuweb, a njenu prozu objavljuju 3:AM, The London Magazine, Necessary Fiction i Foto 8. Živi u Londonu.

više