Prajdionice - prajdov studij za početnice/ke

Povijest i vidljivost Zagreb Pridea

Zašto je važno da pederi, lezbe i trandže budu vidljivi? Što je uopće to vidljivost i zašto je ona okosnica svake prajd politike? Zašto je nevidljivost loša i po koga? Zašto je vidljivost otpor, prajd protest, a ne parada ili festival? Koja je razlika između coming outa i vidljivosti?

Kako i zašto je nastao Zagreb Pride 2002? Tko ga je organizirao? Koje su bile teme i poruke. Kakvi otpori i podrške? Zašto je prajd “domoljubni čin” i zašto su nam bitni feminizam, antifašizam i laicizam?

Zašto se prajd radi za sve građane i čini Hrvatsku boljim društvom? Trebamo li ići prajdom na zakone i institucije ili na LGBTIQ zajednicu i medije, ili sve pomalo? Koja je razlika između LGBT politike i queer politike i zašto su one (ponekad) zavađene?

Na ova i brojna druga pitanja odgovorit će vam Franko Dota, gej historičar i dugogodišnji aktivist Zagreb Pridea, na drugoj Prajdionici pod nazivom Povijest i vidljivost Zagreb Pridea.

Prajdionice, prajdov studij za početnike/ce, ciklus je predavanja u organizaciji Zagreb Pridea kroz koje se imaš priliku upoznati s osnovama LGBT povijesti, aktivizma i queer-feminističke politike Zagreb Pridea. Kroz 10 predavanja, Prajdionice će se dotaknuti najvažnijih i najaktualnijih tema LGBT pokreta poput spola i roda, queer teorije, trans pitanja, LGBT povijesti, feminizma, klase itd.

Predavanja će se održavati svaku drugu nedjelju s početkom u 19h u MaMi. Za sudjelovanje na predavanju nije se potrebno prethodno prijaviti.

više