Cruising sa Srđanom Sandićem

Psihoanaliza i fetišistička kultura

Razgovor će ići u smjeru pitanja kako fetišistička kultura redefinira odnos života i smrti, je li funkcionalan čovjek – normalan čovjek i živimo li ultimativno narcističko stanje.

Gosti tribine su dr.sc. Željka Matijašević (FFzg) i dr.sc. Dejan Durić (FFri), a povod su njihovi, nedavno objavljeni, uvodi u psihoanalizu.

Željka Matijašević izvanredna je profesorica na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog Fakulteta u Zagrebu, gdje je diplomirala na studiju komparativne književnosti i francuskog jezika i književnosti. Od 1995. do 2000. godine pohađala je magistarski i doktorski studij na Sveučilištu Cambridge (Trinity College), Faculty of Modern and Medieval Languages, gdje je stekla naslov magistra znanosti te doktora znanosti. Njezina doktorska disertacija razmatra odnos lakanovske psihoanalize i filozofije. Njezin je temeljni znanstveni interes psihoanalitička teorija te njezini dodiri s književnošću, filmom te kulturalnim i političkim teorijama; odnos psihoanalize i filozofije te psihoanalize i religije. Ostala znanstvena područja uključuju kontrakulturni pokret šezdesetih te new age pokret. Članica je Hrvatskog filozofskog društva. Objavila je knjige Lacan: ustrajnost dijalektike (2005), Strukturiranje nesvjesnog: Freud i Lacan (2006) i Uvod u psihoanalizu: Edip, Hamlet, Jekyll/Hyde (2011).

Dejan Durić, docent na Odsjeku za kroatistiku Filozofskoga fakulteta u Rijeci na predmetima iz svjetske književnosti. Područja interesa su mu komparativna književnost, psihoanalitička kritika i njezini dodiri s književnošću i filmom, te suvremeni film. Nedavno je objavio knjigu Uvod u psihoanalizu: Od edipske do narcističke kulture, kao i knjigu filmskih kritika Kratki rezovi.

više