Captain Harlock & Harmonie

Anime projekcija vol. 15

Na petnaestoj anime projekciji u novom terminu donosimo Captain Harlock (2013., 115 min.) i Harmonie (2014., 25 min.) Po završetku projekcije organiziramo druženje i raspravu o prikazanom. Svi filmovi biti će prikazani s japanskim audiom i engleskim titlovima.

Captain Harlock nova je CGI filmska adaptacija kultne animirane serije Space Pirate Captain Harlock s kraja osamdesetih, koja je od tada doživjela već nebrojene nastavke i spinoff serijale, no ovo je prvi put da se pojavljuje u modernoj CGI tehnici. Autor serijala, Leiji Matsumoto, jedna je od glavnih figura japanske animirane svemirske opere, a uz Harlocka među njegova najpoznatija djela spadaju Galaxy Express 999, Space Battleship Yamato te Interstella5555, muzički film napravljen u kolaboraciji s Daft Punkom.

Film prati kapetana Harlocka koji se pobunio protiv Ujedinjenih snaga te pustoši svemiske brodove već stotinu godina. Zašto se pobunio? Kako je preživio stotinu godina? Zapanjene i prestravljene legendarnim kapetanom, Ujedinjene snage izdaju naredbu za njegovo smaknuće…

Harmonie je još jedan kratki film u nizu YATP (Young Animators Training Project), fonda koji mladim japanskim animatorima daje poveće sume novca kako bi im se omogućilo da pokažu svoj talent i naprave originalne samostalne radove. Opis ide ovako:

Svaka osoba ima svoj mali svijet. Među 34 učenice i učenika razreda 2-1, postoji puno takvih svjetova.
Svijet Akio Honjou – moj svijet – ispunjen je vatrenim razgovorima o sinoćnjem animeu s Yoshidom, Watanabeom i drugim prijateljima. Moj svijet je zabavno, ugodno mjesto… No uvijek se pitam. Pitam se o svijetu Juri Makine, koja se smješka okružena prelijepim prijateljicama na drugoj strani učionice.
Jednog dana, ušla sam u njen svijet. No, nije tako jednostavno kao što zvuči.

više