Cruising sa Srđanom Sandićem

Melankolija i pamćenje

 
U travanjskom Cruisingu ugošćavamo dvije istaknute intelektualke i znanstvenice – Tatjanu Jukić i Renatu Jambrešić Kirin. S njima će Srđan razgovarati o granicama pamćenja, revoluciji i melankoliji, radu žalovanja …

Tatjana Jukić, redovita profesorica na Odsjeku za anglistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu; članica je zagrebačkog Centra za ženske studije, te uredništva časopisa Studia Romanica et Anglica Zagrabiensia. Sudjelovala je u nekoliko međunarodnih istraživačkih projekata i gostovala s pozvanim predavanjima na sveučilištima i u znanstvenoistraživačkim institutima u Velikoj Britaniji, Irskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Srbiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini. Autorica je knjiga Zazor, nadzor, sviđanje. Dodiri književnog i vizualnog u britanskom 19. stoljeću (2002.) i Revolucija i melankolija. Granice pamćenja hrvatske književnosti (2011.), te niza članaka na hrvatskom i engleskom.

 

Renata Jambrešić Kirin djelatnica je Instituta za etnologiju i folkloristiku i potpredsjednica Centra za ženske studije u Zagrebu. Članica je uredništava časopisa Ethnologia Europaea, Macedonian Folklore i Treća: časopis Centra za ženske studije. Autorica je knjige Dom i svijet: o ženskoj kulturi pamćenja (2008.) i kourednica šest zbornika radova među kojima su Između roda i naroda (2004.) i Women Narrating Their Lives and Actions (2013.). Radove na teme ženske ratne književnosti, diskursa svjedočenja, socijalističke kulture pamćenja, rodne povijesti i etnografije rata u Hrvatskoj (1991-1995) objavljivala u hrvatskim i međunarodnim znanstvenim časopisima.

više