Prajdov studij za početnike/ce

Prajdionica#6: Toliko malo vremena, toliko puno zabluda – znanost o LGBTu

Kako je nastao pojam „homoseksualnost“? Koliko je on star? Od kada je homoseksualnost bolest? Kada je ona prestala biti bolest? Tko točno određuje što je to bolest, a što ne? Kako psihologija gleda na homoseksualnost?

Utječe li društvena stigma LGBT osoba na naše zdravlje? Jesu li LGBT osobe ugroženije od opće populacije? A što je s djecom u LGBT obiteljima? Jesu li češće i sama homoseksualna? Nedostaje li im nešto u odgoju i razvoju? Kakve su studije koje ih uspoređuju s općom populacijom?

Kroz povijest nailazimo na mnogo interpretacija i tumačenja homoseksualnosti, kao i naziva za LGBTQ osobe, no samo je jedna ultimativna istina: nemamo mi vremena, koliko je svijet imao zabluda :). 
Ipak, na #6 Prajdionici odvažno ćemo uploviti u vode znanosti, prvenstveno medicine i psihologije, te rasvijetliti put homoseksualnosti od grijeha, preko psihopatologije do LGBT obitelji.

Predavači/ce:
Igor Grabovac, dr. med. upoznat će vas s povijesti terminologije i depatologizacije homoseksualnosti kroz psihologiju i medicinu, kao i sa pregledom istraživanja utjecaja socijalnih predrasuda na psihološko i somatsko zdravlje LGBT osoba.

Iskra Pejić, mag. psych. izložit će rezultate relevantnih studija o razvoju djece unutar LGBT obitelji.

više