Zagreb Pride vas poziva na tribinu

Roza hipnoza#13: Aktivizmi na tanjuru

Nisam homofob, ali homoseksualci ne bi smjeli posvajati djecu.
Volim životinje, ali ih jedem.

Odmalena nas uče da su neke skupine jednakije od drugih: heteroseksualnost je norma, a životinje su hrana. Stoljeća aktivističkih zalaganja za obezvrjeđivane Druge (žene, robovi, pederi, crnci, radnici – u svim identitetskim kombinacijama) dovela su do toga da više-manje prepoznajemo tuđu patnju i potlačenost i da smo ponukani na nj reagirati. No, uglavnom samo kad je spomenuta patnja – ljudska. 

Kako, kada i zašto propitujemo granice antropocentričnosti i privilegiranja nekih vrsta (specizam)? Kakve veze ima veganstvo s LGBTIQ i feminističkim aktivizmima, a kakve bi trebalo imati? Kako se u jeziku reflektira ljudska opresija nad životinjama? 

Gošće tribine podijelit će iskustvo (promišljanja) veganstva, osvrćući se na vlastite i tuđe predrasude i važnost zalaganja za one koji nemaju ni pravo glasa (čudno, s obzirom na to tko sve ima), ali ni na život.

Sudjeluju:

Marina Milković, aktivistkinja Zagreb Pridea i zagovarateljica antispecizma
Veronika Blažev, studentica psihologije i vege maherica u bodyfitnessu
Sara Mešin, aktivistkinja za prava životinja i koordinatorica volontera i info-štandova u Prijateljima životinja

Tribinu će moderirati članica LGBTIQ inicijative „AUT“ – Marta Šušak.

Roza hipnoza je ciklus tribina koje organizira Zagreb Pride, drugu godinu za redom. Aktivizmi na tanjuru naziv je trinaeste Roze hipnoze koja ovog puta izletnički dolazi u posjet MaMi.

više