koncerti, knjige, predavanje (21.-24.05.2014.)

Sve se svodi na estetiku i političku ekonomiju

 

Za sam kraj dvogodišnjeg transevropskog projekta Prošireni estetički odgoj Multimedijalni institut u Zagrebu organizira događanje naslovljeno prema poznatom citatu Stephanea Mallarméa – Sve se svodi na estetiku i političku ekonomiju.

U MaMi će gostovati poznati engleski publicist i teoretičar Mark Fisher, ili k-punk, čija je knjiga Kapitalistički realizam izazvala mnoge diskusije, pa i u Hrvatskoj gdje je prevedena 2011. Fisher će u srijedu (21.05. u 18h) održati predavanje o polaganom otkazivanju budućnosti, što je i glavna tema njegove knjige Ghosts of My Life koja upravo ovih dana izlazi iz štampe.

 

Umjetnički dio događanja organiziramo zajednički s festivalom Žedno uho, u zagrebačkom SC-u i Močvari. Ugostit ćemo četvero vrhunskih muzičara :
 
Lawrence English vodi važnu muzičku etiketu Room40, a 21.05. u solo-nastupu predstavlja materijale s novog albuma koji izlazi sljedeći mjesec. Idući dan (22.05.) izvest će pak svjetsku premijeru svog rada approaching nothingness posvećenog čuvenom komadu Skoro ništa br. 1 francuskog kompozitora Luca Ferrarija koji je bio snimljen u Dalmaciji 1968.
 
William Basinski je bez imalo sumnje svojim epskim albumom Disintegration Loops obilježio dvijetisućite u domeni elektronske glazbe. U međuvremenu je surađivao na brojnim projektima, između ostalog i sa Marinom Abramović. U Teatru &TD nastupa 22.05.
 
Gudrun Gut je veteranka berlinske eletronske scene. Između ostalog, jedan je od prvih članova Einstürzende Neubauten. Njen posljednji album iz 2012. Wildlife naišao je na veliko odobravanje kod kritike. (Močvara : 23.05.)
 
— australski glazbenik s Islanda Ben Frost nastupa u Zagrebu 24.05. … točno u vrijeme kad mu izlazi novi album A U R O R A. Frost je posljednjih godina postao to veliko ime elektronske glazbe, stvarajući posve samosvojnu zvučnu sliku, podjednako nježnu i brutalno bučnu. A čest je gost i velikih plesnih produkcija.
 
* karte za koncerte mogu se kupiti na pretprodajnim mjestima, ili na ulazu prije koncerata

Pored predavanja i koncerta u suradnji s našim partnerima iz Novog Sada kuda.org objavljujemo i 4 mala, ali važna knjiška naslova vezana uz temu događanja. Radi se o sljedećim naslovima:
 
Produktivni subjekt Pierrea Machereyja, što je tek drugi prijevod ovog važnog francuskog filozofa na naše jezike nakon Teorije književne proizvodnje (1979.)
 
Predočavanje kapitala – prikazivanje političke ekonomije Susan Buck-Morss. Tekstovi Buck-Morss kao što su Svijet snova i katastrofa ili Hegel i Haiti neizostavni su dio kritičkog promišljanja suvremenosti.
 
— čuvenu “priču s Wall Streeta”, Bartleby, Hermana Melvillea objavljujemo zajedno s ne manje izazovnim predgovorom Gillesa Deleuzea, Bartleby ili formula.
 
— maleni fragment Kapitalizam kao religija Waltera Benjamina svakim danom sve je važniji, i često je bio predmetom tumačenja. U našem izdanju taj Benjaminov proročki tekst prati iscrpni komentar Wernera Hamachera Povijest krivnje.

Sve se svodi na estetiku i političku ekonomiju zajednički realiziraju Multimedijalni institut i kuda.org.

Događanje je dio platforme Aesthetic Education Expanded, suradničkog projekta Berliner Gazette, Kontrapunkta, kuda.org, Multimedijalnog Instituta i Mutea, a podržano je od strane programa Kultura 2007-2013 Europske Unije.
Također uz podršku Ministarstva kulture RH i Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

više