Forenzička arhitektura

Eyal Weizman u Zagrebu

Pozivamo Vas nas na susret i izlaganje Eyala Weizmana 10. srpnja u 20:00h u MaMi (Preradovićeva 18), povodom objavljivanja hrvatskog izdanja knjige Najmanje od svih mogućih zala.

U debatama o naravi globaliziranog, svjetskog poretka Weizman posljednjih godina zauzima posve zapaženo mjesto, kako u središtu njegova rada stoji pitanje transformacije prostora u trenutku kada se do neraspoznatljivosti miješaju političko, vojno i humanitarno djelovanje.

Srž takvog stapanja autor detektira u zagovaranje “manjeg zla”, i da bi dekonstruirao osnovne koordinate te ideologije Weizman će predložiti kritičku praksu jedne “forenzičke arhitekture”.

 
Eyal Weizman profesor je prostorne i vizualne kulture na koledžu Goldsmiths, Sveučilište u Londonu, gdje vodi Centar za istraživačku arhitekturu i projekt Forenzička arhitektura. Također je suosnivač udruge Umjetnički rezidencijalni program za dekolonizaciju arhitekture (DAAR) u Betlehemu, u Palestini.

Od nedavnih aktivnosti posebno se ističu izložba Forensis u Berlinu te sudjelovanje na venecijanskom Bijenalu arhitekture.

Autor je knjige Šuplja zemlja (Hollow Land, Verso, 2007.), a Multimedijalni institut mu je prethodno objavio ogled Mengeleova lubanja: Začeci forenzičke estetike (2013.), te esej Pogled kroz zid: rascijepljeni suveren i zatamnjeno staklo (2008.). Živi u Londonu.

Najmanje od svih mogućih zala je preveo Domagoj Orlić, a oblikovao Dejan Kršić.

više