Ergo Proxy & Kaiba

Anime projekcija vol. 23 – Three episode rule, part 2

Nakon ljetne pauze nastavljamo s anime projekcijama te donosimo drugi dio Three episode rule projekcija. Za neupućene, to znači da ćemo pustiti po 3 prve epizode određenih serijala, a na posjetiteljima potom ostaje da razmisle žele li ih nastaviti pratiti. Ovaj puta će to biti u SF štihu, pa ćemo projicirati Ergo Proxy (3x25min, 2006.) i Kaibu (3x24min, 2008.). Uz projekcije tu je i druženje te rasprava o prikazanom.

Ergo Proxy serija je od 23 epizode. „Svijet je veći nego što mislite… Nakon eksplozije sloja metan klartata- „krutog leda“- preostalo čovječanstvo prisiljeno je živjeti u izoliranim kupolastim gradovima razbacanim po suhom i negostoljubivom planetu. Oni žive u kontroliranom društvu, te im u svakodnevnom životu pomažu autonomni roboti zvani AutoReiv. U jednom od ovih gradova, inspektorica Re-L Mayer, unuka regenta, vodi istragu o AutoReivima koji su poludjeli nakon što ih je zahvatio Cogito virus. Tijekom istrage, ona dođe u kontakt s čudovištem zvanim Proxy. Drugdje u gradu, imigrant Vincent Law je u bijegu nakon što su mu smjestili povezanost s nekoliko Cogito slučajeva. Zajedno, uz slatku AutoReiv djevojčicu Pino, oni odlaze na put do grada Moska kako bi otkrili tajne Proxyja…“

Kaiba je serija od 12 epizoda. „Nakon otkrića mogućnosti pohrane sjećanja kao podataka, smrt tijela više nije stvarno „smrt“. Kako su sjećanja pohranjena u bazama podataka, ona mogu biti „prenesena“ u nova tijela. S obzirom na novonastalo „tržište sjećanja“, sada je moguće ukrasti sjećanja i ilegalno njima trgovati.

Društvo se raspada dok vlast postaje izgubljena i statična. Jednog dana, muškarac se budi u razrušenoj sobi. Njegovo ime je Kaiba. On nema sjećanja, ali ima privjesak sa slikom nepoznate žene.

Iznad njega, nebom se kotrljaju oblaci i električne oluje, kroz koje je nemoguće proći bez gubljenja sjećanja, iznad njih leži nedostižni svijet bogatih i moćnih, koji se mijenjaju za tijela za vlastitu zabavu i produžetak života. Ispod njega nalazi se težak i opasan svijet gdje je dobra tijela teško naći i novca ima jako malo.

Nakon što ga iznenada napadnu, Kaiba bježi u svemir te na svojim putovanjima upoznaje razne ljude i vraća svoja sjećanja. No, istovremeno ga muče problemi društva, kao i njegovo vlastito postojanje. Te tko je Neiro, žena u privjesku?“

više