Vizualni kolegij

Heinz Emigholz : Konstrukcije kina

 
All architecture is what you do to it when you look upon it (Walt Whitman)

 
Heinz Emigholz ubraja se među najvažnije europske filmske eksperimentatore, i njegov sada već četrdesetgodišnji postojani rad u posljednje vrijeme dospio je u žižu interesa filmskih krugova, te su održane brojne retrospektive njegovih djela na najvažnijim svjetskim festivalima i u kinotekama. Emigholz je svojim filmskim konstrukcijama napravio svojevrsnu “autobiografiju moderne” snimajući modernističku arhitekturu.

 
Heinz Emigholz je krajem rujna i početkom listopada u Zagrebu i Beogradu gost Multimedijalnog instituta i Teorije koja hoda. Program se sastoji od manje retrospektive centralnih Emigholzovih filmova, predavanja, razgovora s umjetnikom (ističemo razgovor Emigholza i Slobodana Šijana u beogradskom Domu omladine) i koncerta grupe Kreidler.

 
U pripremi za 2015. je također i publikacija o Heinzu Emigholzu koja će uključiti eseje Gertrud Koch, Giuliane Bruno, Siegfrieda Zielinskog i dr.

 
 
RASPORED
 
* ulaz na projekcije i koncert je slobodan
 
— 30.09. [utorak] _ Teatar &TD [Savska 25] —
 
18:00h __ Jedna serija misli [Eine Serie von Gedanken, 1986-2010. : 91′]
Film iz četiri dijela: El Greco in Toledo, Leonardos Tränen, An Bord der USS Ticonderoga i Ein Museumsbau in Essen. Serija meditacija o motivu žrtvovanja sina, tj. o religijsko-političkim poticajima i vojno-strateškim mehanizmima koji vode do njega.
 
20:00h __ Parabeton – Pier Luigi Nervi i rimski beton [Parabeton – Pier Luigi Nervi und römischer Beton, 2011. : 100′]
Parabeton u kronološkom slijedu pokazuje 17 još uvijek očuvanih građevina talijanskog inžinjera i arhitekta Pier Luigija Nervija (1891-1979). Prikaz tih dijelom odvažnih konstrukcija Emigholz spaja sa filmskim studijama antičkih zdanja napravljenih iz rimskog betona.

 
***
 

01.10. [srijeda] _ Teatar &TD [Savska 25]

 
18:00h __ Perret u Francuskoj i Alžiru [Perret in Frankreich und Algerien, 2012. : 110′]
Auguste Perret je bio poznati francuski arhitekt i inžinjer, posebno važan zbog inovativnih betonskih konstrukcija oblikovanih u neo-klasičnom izrazu. Film prikazuje 30 Perretovih ostvarenja u Francuskoj i Alžiru, artikulirajući time indirektno i odnos modernizma i kolonijalizma u arhitekturi.

 

21:00h __ Kreidler [koncert]
Düsseldorf je od 1970-ih naovamo centar svjetske elektronske glazbe. Dovoljno je spomenuti Kraftwerk, Cluster, Can ili DAF (Deutsch Amerikanische Freudschaft). Taj nevjerojatni niz devedesetih nastavljaju Kreidler.
I dok smo proteklih dvadesetak godina u Zagrebu imali prilike čuti skoro sve njihove važnije muzičke suputnike (npr. To Rococo Rot, Mouse on Mars, Tarwater, Chicks on Speeds), Kreidler su nas nekim čudom zaobišli.
Tim nam je užitak veći da ih &TD-u ugošćavamo u trenutku kada su izdali novi album (ABC) i kada je tu Heinz Emigholz s kojim su i zadnje vrijeme intenzivnije surađivali.

 
 
***

 

Program se realizira u suradnji Vizualnog kolegija Multimedijalnog instituta i beogradskog kolektiva Teorija koja hoda. Uz podršku Filmgalerie 451, Kultura promjene Studentskog centra u Zagrebu i Goethe-Institut Kroatien.

 
Program Vizualnog kolegija Multimedijalnog instituta podržavaju Hrvatski audiovizualni centar i Ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

više