Juliet Jacques & The Justin Campaign:

Performans i politika

Često diskutirana tema umjetnosti, aktivizma i aproprijacije pre-ispitavana u konstelaciji politike i performancea – okuplja queer identificirajuće pojedince koji djeluju kreativno u različitim poljima, u diskusiju: Kako možemo raditi umjetnost koja ostaje radikalna? Je li moguće prenjeti političke poruke široj publici kroz naš rad bez kompromisa? Ako ne – koji su to kompromisi na koje smo spremni? Je li na kraju sva umjetnost ipak kooptirana od kapitalizma?

Program u petak 10.10.2014 u 19h u klubu net.kulture MaMa, uključuje projekciju dokumentarnog filma “Justin” (Ian McDonald, 2012 UK – 30″) o TheJustinCampaign.com i panel prezentacija i diskusija s Juliet Jacques, Selmom Banich i Željkom Blaće.

The Justin Campaign je prva veća i uspješna kampanji protiv homofobije u nogometu koja je iz Brightona izrasla u veliku nacionalnu a zatim i internacionalnu kampanju “Football vs. Homophobia”.

Juliet je ugledna transrodna spisateljica, novinarka i kritičarka za polje umjetnosti i sporta (za Guardian i New Statesman), su-osnivača kampanje uz umjetnika Jasona Halla.

Selma tematizira teme ne-održivosti, tabuizirane povijest i ne-vidljivosti kroz izvedbene i medijske umjetnosti, ali i politizira izvedbeno djelovanje kroz samo-organiziranje i proteste (su-osnivačica Ekscene i OOURa).

Željko se bavi tenzijama normalizacije, emancipacije i diskriminacije kroz queer, sportski, medijski i tehnološki aktivizam i umjetnost (su-osnivač Multimedijalnog instituta i pokretač queer sportske zajednice u Hrvatskoj).

Dokumentarac “JUSTIN” govori o The Justin Campaign (2005 – 2011) i samom Justinu Fashanu,o crnom profesionalnom nogometašu (prvi koji je potpisao ugovor od milijun funti) i prvom out gej nogometašu u svijetu – koji je popustio pod pritiskom društva i medija, te tragično okončao svoj život. Njegov slučaj inspirirao je Jasona i Juliet te nekoliko ljudi iz Brightona, te su započeli nekonvencionalnim aktivizmom i umjetnošću skretati pozornost na ovaj slučaj i problematiku. Na dan njegova rođenja ustanovljen je međunarodni dan protiv homofobije u nogometu, sa svrhom podizanja svijesti o situaciji i poticanja klubova da svoju potporu na iskažu javno.

Program je podržan od “FARE Action weeks” – kampanje koja sljedeća 2 tjedna na grass-root nivou promovira anti-rasizam, anti-sexizam, anti-homo/trans-fobiju u nogometu.

više