Angažirano i autorski !

Najava 12. Human Rights Film Festivala

 
Dvanaesti put zaredom Human Rights Film Festival (HRFF) poticat će javnost na razmišljanje i djelovanje. Sadržajem jak festival angažiranog i autorskog filma održat će se od 8. do 14. prosinca u kinu Europa u Zagrebu te od 11. do 14. prosinca u Art-kinu u Rijeci. HRFF je realiziran u organizaciji Multimedijalnog instituta i Udruženja za razvoj kulture „URK”, a program u Rijeci dodatno u suradnji s udrugom Filmaktiv.

 
Glavni filmski program uključuje više od 25 dugometražnih igranih i dokumentarnih najnovijeg datuma, te i ove godine hrvatska publika upravo na HRFF-u ima priliku premijerno pogledati neke od najzapaženijih filmova godine.

 
Festival otvaramo filmom Love Is Strange (2014.) redatelja Ira Sachsa, jednog od u zadnje vrijeme najintrigatnijih predstavnika američkog nezavisnog filma. Ovo je novi Sachsov izlet u život LGBT-zajednice, sa zvjezdanom glumačkom postavom. Ben i George, istospolni par s Manhattana, četiri desetljeća veze okrunit će brakom. Zbog stupanja u brak George u glazbenoj katoličkoj školi dobiva otkaz, pa nova nezavidna finacijska situacija razdvaja taj stari ljubavni par te ih iz zajedničkog života izmješta u stanove prijatelja i obitelji. Ultimativni film o ljubavi pod pritiskom dogmatske tradicije i ekonomske krize!

 
Tragičnu, a istinitu priču o mladom neoženjenom paru iz sjevernog dijela Malija donosi redatelj i producent Abderrahmane Sissako koji u svojoj filmografiji broji kratke, igrane i dokumentarne filmove s iskustvima emigranata i vezama između afričkih i zemalja zapadnoga svijeta. Francusko-mauritanski film Timbuktu (2014.) prikazuje mučnu priču ljubavnog para kojeg islamski ekstremisti zbog nezakonite vanbračne djece pred stotinama posjetitelja kamenuju na smrt u centru grada Aguelhoka. Važan film o fenomenu tzv. Islamske države!

 
Još jednu istinitu priču na 12. HRFF-u ispričat će nam Oskarom nagrađivani redatelj Danis Tanović. U 90-minutnoj drami Tigers (2014.) prati se sudbina mladog Ayana, Pakistanca koji za život zarađuje prodavajući jeftine lijekove lokalne izrade. Nakon uplovljavanja u bračnu luku Syed Aamir Raza odluči svoju karijeru graditi u multinacijonalnoj korporaciji sve do trenutka kad shvati da su lijekovi svjetskih korporacija i njihove agresivne marketinške kampanje krive za smrt velikog broja novorođenčadi. Pakistanac odbacuje karijeru, diže glas protiv korporacija, a u borbi mu pomaže i International Baby Food Action Network (IBFAN). Syed Aamira Razu glumi zvijezda Bollywooda, Emraan Hashmi. [Film prikazujemo u suradnji s udrugom Roda]

 
Pored glavnog filmskog programa, popratni festivalski program uključuje niz diskusija, a kao i prethodnih godina, festival se realizira u suradnji s partnerima iz brojnih drugih ljudsko-pravaških organizacija.

 
Posebno ističemo program suradnje s Uredom za infomiranje u Hrvatskoj Europskog parlamenta Panorama Saharov, a vezano uz nagradu Saharov za slobodu misli koju svake godine dodjeljuje Europski parlament. Dobitnik nagrade za 2014. je doktor Denis Mukwege, borac za prava silovanih žena u oružanim sukobima u Demokratskoj Republici Kongo. Silovanje je uobičajena metoda obračuna u konfliktnim područjima na istoku zemlje, a britanska redateljica i foto novinarka Fione Lloyd-Davies to dokazuje u 72-minutnom dokumentarnom filmu Seeds of Hope (2014.) koji prati život Masike Katsuve, žene koja svoj život i svakodnevnu sigurnost žrtvuje pomažući zlostavljanim ženama.

 
Cjelokupnu filmsku selekciju HRFF-a možete pogledati na linku.

više