Anime projekcija vol. 31

Nakon blagdanske pauze, vraćamo se s novim projekcijama i donosimo Karigurashi no Arrietty (2010., 91min) te Puka Puka Juju (2012., 24min). Uz projekciju organiziramo druženje i raspravu o prikazanom.

Karigurashi no Arriety jedan je od relativno novijih filmova poznatog studija Ghibli. Radnja prati Arrietty, malu no živahnu četrnaestogodišnjakinju, koja živi sa svojim roditeljima u pukotinama kuće okružene vrtom u predgrađu, bez znanja njenih vlasnika. Poput svih malih ljudi, Arrietty se skriva od pogleda, osim povremenih potajnih izlazaka iznad podnih dasaka kako bi „posudila“ namirnice poput kocki šećera od ljudskih stanara. No, kada dvanaestogodišnji Shou, ljudski dječak koji se doseli u kuću, otkrije svoje tajnovite sustanare jedne večeri, on i Arrietty razviju tajno prijateljstvo. No, ako bude otkriveno, moglo bi otjerati Arrietty i njenu obitelj van iz doma i ravno u opasnost.

Puka Puka Juju još je jedan iz serije Young Animator Training Project, u kojem japanska vlada daje mladim autorima novce kako bi mogli producirati kratka nezavisna djela. Ovaj film prati djevojčicu Miku, koja želi ići na plažu sa svojim ocem, no njega stalno zaustavljaju obaveze na poslu.

više