Zvuk i energije

Douglas Kahn : Zvuk upućuje na drugdje

 
“Zvuk” je zasigurno postao opće mjesto u umjetnostima, u sound-artu i studijima, no može li se reći da je ostao odredišna točka iz koje se prosuđuje okolina?
 
Kao snažno sredstvo stupanja u kontakt i razumijevanja svijeta zvuk najbolje funkcionira kad upućuje negdje izvan sebe samog. John Cage je glazbu napravio prijemčivom, otvorenom za zvuk; važno je taj proces nastaviti i otvoriti zvuk za energije. Zvuk je tek jedna od fizikalnih energija, i tako razumljen, on stoji u odnosu spram intervencija koje već duže vrijeme čine umjetnici i glazbenici, spram signala koji kolaju medijima već preko 150 godina i spram sveobuhvatnih energetskih sistema zemlje.

 
 
Douglas Kahn je profesor medija na College of Fine Arts u Sydneyju. Njegova preokupacija jest teorijska historizacija medija, znanosti i umjetnosti od kraja 19. stoljeća do danas, s naglaskom na avangardne i eksperimentalne tradicije.

 
Autor je knjiga Noise Water Meat: A History of Sound in the Arts (MIT Press, 1999) i Earth Sound Earth Signal: Energies and Earth Magnitude in the Arts (University of California Press, 2013). S Larryjem Austinom je uredio Source: Music of the Avant-garde (University of California Press, 2011) a s Hannah Higgins Mainframe Experimentalism: Early Computing and the Foundations of the Digital Arts (University of California Press, 2012).

više