Kritika danas

Gwenaëlle Aubry : Roman i nadživljavanje

 

Francuska književnica i filozofkinja Gwenaëlle Aubry 7. studenog 2014., u prostorijama Medijateke Francuskog instituta, održala je predavanje naslovljeno “Roman i nadživljavanje”. U njemu autorica prvenstveno iznosi svoj odnos prema pisanju i funkciji pisanja. Po Gwenaelle Aubry, pisanje je uvijek na dvostruki način povezano s nadživljavanjem: s jedne strane, od iskustva Auschwitza, roman predstavlja pokušaj nemogućeg svjedočanstva nestanka i preživljavanja, a s druge, on postaje izvorom snage za nadživljavanje, za pristup onom više od života.

 

Predavanje je prevela Milena Ostojić.

 

***

 

Više o književnom, filozofskom i kazališnom radu Gwenaëlle Aubry, pročitajte u opsežnom intervjuu koji je objavljen na stranicama Bookse (na hrvatskom) i Multimedijalnog instituta (na engleskom):

– hrvatski: prvi dio / drugi dio

razgovor na engleskom

 

 

Gostovanje Gwenaëlle Aubry u Booksi i Medijateci Francuskog instituta organizirano je u sklopu projekta Kritika danas kojeg su provele organizacije Kurziv (Kulturpunkt.hr), Multimedijalni institut (MaMa) i Kulturtreger (Booksa), a financijski podržali Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb, Zaklada Kultura nova te Francuski institut u Zagrebu.
više