FMK Beograd i Multimedijalni institut predstavljaju

Gabriella Coleman : Kodiranje slobode – Etika i estetika hakovanja

 

U novom zajedničkom izdanju Fakulteta za medije i komunikacije iz Beograda i Multimedijalnog instituta objavljena je knjiga Enid Gabrielle Coleman a.k.a Biella Kodiranje slobode: Etika i estetika hakovanja.

 

O knjizi

Knjiga Kodiranje slobode: Etika i estetika hakovanja pruža nam uvid u život hakerske zajednice, upoznaje nas s idejom slobodnog softvera i otvorenog kôda i razmatra hakiranje kao tehnički, estetički i moralni projekt koji u sebi propituje vrijednosti suvremenog liberalizma. Autorica istražuje pojavu i politički značaj slobodnog softvera u Sjedinjenim Državama i Europi, i nastoji rasvijetliti etičku pozadinu hakerske posvećenosti slobodnom softveru, društvene kôdove kojima se hakeri vode te političku borbu kroz koju hakeri preispituju koncepte autorskih prava i prava na intelektualno vlasništvo.

 

O autorici

E. Gabriella Coleman (Biella) je antropologinja, profesorica i istraživačica u polju etike kompjuterskog hakiranja. Predaje na Odsjeku za znanstvenu i tehnološku pismenost na Sveučilištu McGill. Redovno piše i drži predavanja o digitalnom aktivizmu, intelektualnom vlasništvu, slobodnom softveru, kontroli i nadzoru, slobodi govora itd. Pored brojnih članaka, tijekom 2014. godine napisala je i knjigu Hacker, Hoaxer, Whistleblower, Spy: The Many Faces of Anonymous (Verso, 2014).

više