Najava programa

MaMa : proljeće – ljeto 2015.

Za razdoblje od ožujka do srpnja  2015. najavljujemo sljedeća događanja. Radujemo se vašem prisustvu i reakcijama!

 

Javna knjižnica

[izložba i konferencija : otvorenje izložbe 27.5. / konferencija 7.6.]

U suradnji s kustoskim kolektivom Što, kako i za koga/WHW krajem svibnja i početkom lipnja organiziramo izložbu i konferenciju Javna knjižnica. Nakon izložbi, prezentacija i hackathona u Ljubljani, Stuttgartu, Madridu, Utrechtu, Rotterdamu, Marineladi, Londonu, Amsterdamu, Novom Sadu, Beču, Rijeci, Stockholmu, Javna knjižnica predstavit će se u Zagrebu višetjednim programom u Galeriji Nova. Tijekom izložbe planiramo niz javnih događanja, uključujući predstavljanje digitalizirane arhive filozofskog časopisa Praxis i Korčulanske ljetne škole čiju je građu prikupio dr. Ante Lešaja, radionicu Kennetha Goldsmitha i međunarodnu konferenciju na kojoj ćemo predstaviti projekte poput Aaaaarg.org, Katalog oslobođenih knjiga, Open Media Library i dr.

 

Poiesis

[simpozij : 12.-14.06.2015.]

Nastavljajući se na niz i međunarodno zapaženih skupova od 2009. naovamo, u 2015. godini se obraćamo pitanju stvaranja i kreativnosti – bilo da se radi o umjetničkoj, tehnološkoj ili političkoj domeni. Glavni izlagači su Branka Arsić, Thomas Schestag, P. Adams Sitney i Jed Rasula, a program simpozija će nadopuniti umjetničke izvedbe i projekcije.

 

CITIZENFOUR

[hrvatska premijera filma : 19.04.2015, Kino Europa]

Represija protiv američkog zviždača Edwarda Snowdena, kao i slučaji Chelsea Manning i Juliana Assangea, zorno je pokazala granice slobode (govora) u onome što se naziva informacijskim dobom.
Redateljica Laura Poitras je krajem 2014. predstavila svoj dokumentarac CITIZENFOUR – intimni portret Snowdena i njegovih akcija. Film je podigao mnogo prašine, a prije nekoliko dana ovjenčan je nagradom Oscar za najbolji dokumentarac.

CITIZENFOUR hrvatskoj publici premijerno predstavljaju MaMa, Centar za mirovne studije i WHW – organizacije koje se intenzivno bave pitanjima slobode u informacijskom društvu, zviždačima i hakerima ili novim spojevima umjetnosti i aktivizma. S nekim od aktera filma i članova ekipe ove su organizacije inače surađivale.
Premijerno prikazivanje filma je 19. travnja [nedjelja] u zagrebačkom Kinu Europa, u suradnji s Restart labelom, hrvatskim distributerom filma.

 

Oko nesuglasnosti – Rancièreova politika

[kolokvij, kraj travnja 2015.]

Ima dvadeset godina da je objavljen središnji tekst u djelu Jacquesa Rancièrea: Nesuglasnost [La Mésentente]. Krajem prošle i u ovoj godini izlaze hrvatski i srpski prijevodi te važne studije, u kojoj Rancière u ime drukčijeg mišljenja političkog poduzima jednu bespoštednu kritiku filozofijâ politike. Podjela na politiku i policiju. primjerice, do danas je postala gotovo kanonska.

Dostatan povod da na jednodnevnom skupu zajedno s našim slovenskim i srpskim prijateljima raspravimo o dosezima i recepciji Nesuglasnosti. Ujedno, to će biti i najava posjeta Zagrebu Jacquesa Rancièrea najesen 2015.

 

Kontinuirani (stari i novi) programi Multimedijalnog instituta

 

Explicit music

Nakon prošlogodišnjeg izvanrednog koncerta u Močvari, zajedno sa Žednim uhom odlučili smo ponovno ugostiti Bena Frosta. Na istoj lokaciji – Močvara – 17. travnja. A na Izlogu suvremenog zvuka u zagrebačkom &TD-u 08. svibnja naš gost je stari znanac, pijanist i voditelj ansambla Zeitkratzer Reinhold Friedl koji će se predstaviti solističkim nastupom. Nastavljamo također i s projektom Skoro ništa koji je posvećen francuskom skladatelju Lucu Ferrariju, pa tako u Zagrebu gostuje i američki glazbenik David Grubbs koji će održati koncert (16.06.) i predavanje.

 

Konstelacije suvremenog mišljenja

Godinama su se u MaMi u mjesečnom ritmu predstavljali lokalni i regionalni mlađi teoretičari/rke iz polja tzv. teorije, shvaćene u najširem smislu. Između ostalog, u programu gostuju Sami Khatib (27.02.), Douglas Kahn (06.03.), Christian Fuchs (09.05.) i drugi. Program vodi Ante Jerić.

 

Cruising sa Srđanom Sandićem

Cruising sa Srđanom Sandićem je serija razgovora u MaMi koja se bavi izvedbenim, književnim i šire kulturalnim temama.

 

Izdavaštvo

Do ljeta 2015. u našim različitim edicijama objavili smo ili objavljujemo sljedeće naslove:

Robert McChesney: Digitalna isključenost
Quentin Meillassoux: Poslije konačnosti
Jacques Rancière: Bela Tarr – Vrijeme od poslije
Georges Didi-Huberman: Opstanak krijesnica
Walter Benjamin & Werner Hamacher: Kapitalizam kao religija
Kazimir Majorinc: Moćan koliko je god moguće

 

Više o našim izdanjima i najavama na našoj stranici Izdavaštvo.

više