Hakeri, heroji

CITIZENFOUR – hrvatska premijera

 

Represija protiv američkog zviždača Edwarda Snowdena, kao i slučaji Chelsea Manning i Juliana Assangea, zorno je pokazala granice slobode (govora) u onome što se naziva informacijskim dobom.

 

Redateljica Laura Poitras je krajem 2014. predstavila svoj dokumentarac CITIZENFOUR – intimni portret Snowdena i njegovih akcija. Film je podigao mnogo prašine, a naposljetku je ovjenčan nagradom Oscar za najbolji dokumentarac.

 

CITIZENFOUR će hrvatskoj publici u suradnji s Restart labelom, hrvatskim distributerom filma, premijerno predstaviti Multimedijalni institut [MaMa], Centar za mirovne studije i WHW – organizacije koje se intenzivno bave pitanjima slobode u informacijskom društvu, zviždačima i hakerima ili novim spojevima umjetnosti i aktivizma. S nekim od aktera filma i članova ekipe ove su organizacije inače surađivale.

 

Hrvatska premijera filma CITIZENFOUR u Kinu Europa, ujedno je i službeno otvorenje Revije najboljih svjetskih dokumentaraca godine koja će biti prikazana u 30-tak kina u cijeloj Hrvatskoj, a osim spomenutog oskarovca, u programu su megauspješni filmovi U PODRUMU Ulricha Seidla i POGLED TIŠINE [The Look of Silence] Joshue Oppenheimera.

 

VAŽNO : Ulaz na premijeru 19.04. je slobodan, a besplatne ulaznice se mogu podignuti na blagajni kina Europa od ponedjeljka 13. travnja.

 

Vezano uz premijeru filma, u ponedjeljak (20.04.) u 17:00h u dvorani Müller održati će se razgovor o slučaju Snowden, iz hrvatske perspektive i s obzirom na iskustva domaćih zviždača.

 

——————————–

Program podupiru Hrvatski audiovizualni centar, Ministarstvo kulture, Grad Zagreb.
Prikazivanje filma jedna je od aktivnosti projekta “Geometar jednakosti” financiranog iz programa IPA Europske unije za Republiku Hrvatsku. Za sadržaj su isključivo odgovorni Centar za mirovne studije i partneri i ne može se smatrati službenim stavom Europske unije.

 

više