Cruising sa Srđanom Sandićem: Ivana Sajko

Srđan će s Ivanom razgovarati o njezinom radu, kreativnim procesima, odnosu kulturne politike u Hrvatskoj prema autorima, te o njezinoj novoj knjizi Ljubavni roman koja će uskoro biti objavljena.

Ivana Sajko diplomirala je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti i magistrirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Suosnivačica je kazališne skupine BADco. gdje je do 2005. djelovala kao dramaturg i redatelj, da bi kasnije nastavila režirati i izvoditi vlastite drame u hibridnim izvedbenim formama eksperimentirajući s problemima odnosa dramskoga teksta i scenske izvedbe bazirane na glazbi. Drame su joj prevedene na svjetske jezike te postavljene u kazalištu i na radiju diljem svijeta.

Do sada je objavila zbirku drama Smaknuta lica (Meandar 2001), dramsku trilogiju Žena – bomba (Meandar 2004), roman Rio bar (Meandar 2006) nagrađen priznanjem Ivan Goran Kovačić za najbolje prozno djelo, teorijsku knjigu Prema ludilu (i revoluciji): čitanje (Disput 2006), roman Povijest moje obitelji od 1941 do 1991, i nakon (Meandar 2009) zbirku drama Trilogija o neposluhu (Meandar 2012), a ove godine izlazi i njezina nova prozna knjiga pod nazivom Ljubavni roman.

U suradnji s američkim kompozitorom Davidom Simonsom izdala je glazbeni CD Mass for election day silence (Zvuk močvare 2004).

više