[:hr]Radionica s Kennethom Goldsmithom / Javna knjižnica[:]

Kako gubiti vrijeme na Internetu

Živjeti bez izgubljenog vremena – Situacionistički grafit, Pariz, svibanj 1968.
 

Živote provodimo ispred ekrana uglavnom trateći vrijeme: provjeravajući društvene mreže, gledajući videe mačaka, chatajući ili kupujući. No što kada bi te aktivnosti – klikanje, SMS-anje, updateanje statusa i nasumično surfanje – iskoristili kao sirovi materijal za stvaranje snažnih i emocionalnih književnih djela? Možemo li rekonstruirati vlastite biografije koristeći samo Facebook? Možemo li napisati genijalnu novelu kradući s vlastitog Twitter feeda? Možemo li Internet redefinirati kao najveću pjesmu ikad ispisanu? Koristeći laptope i wifi vezu kao jedini materijal, ova će se radionica fokusirati na alkemijsku preobrazbu besciljnog surfanja u supstancijalna literarna djela. Od polaznika se očekuje da šest sati bulje u ekran i komuniciraju isključivo preko chatova, botova, društvenih mreža i mailing lista. Ne bi li unaprijedili postojeću praksu, na radionici ćemo istražiti dugu povijest rekuperacije dosade i traćenja vremena kroz kritičke tekstove Guy Deborda, Mary Kelly, Ervinga Goffmana, Betty Friedan, Raymonda Williamsa, Johna Cagea, Georgesa Pereca, Michela de Certeaua, Henrija Lefevbrea, Trinh Minh-ha, Stuarta Halla, Sianne Ngai, Siegfrieda Kracauera i drugih.
 

Odvlačenje pažnje, multi-tasking i besciljno lutanje bespućima Interneta su obavezni. Na radionicu ponesite osobna računala.
 

Radionica se održava u sklopu programa “Javna knjižnica“, a vodt će je Kenneth Goldsmith, američki pjesnik, urednik-pokretač mrežnog arhiva za avangardnu umjetnost UbuWeb. Predaje pjesništvo i pjesničku praksu na Pensilvanijskom sveučilištu. Od 1995. do 2010. bio je voditelj tjedne emisije na najdugovječnijoj američkoj nezavisnoj radio stanici WFMU. Objavio je deset zbirki poezije, između ostalog “Fidget” (2000), “Soliloquy” i “Day” (2003), “The Weather” (2005), “Traffic” (2007) i “Sports” (2008). Autor je zbirke eseja “Uncreative Writing: Managing Language in a Digital Age” (2011). Priređivač je zbirke odabranih intervjua s Andyijem Warholom: “I’ll be Your Mirror” (2004) i suurednik antologije “Against Expression: An Anthology of Conceptual Writing” (2011). 2013 godine njujorška MoMA proglasila ga je svojim prvim pjesnikom laureatom. Iste godine u srpnju gostovao je u MaMi s predavanjem “Nekreativno pisanje”.
 

Prijave za sudjelovanje na radionici su obavezne zbog ograničenog broja mjesta. Prijava mora sadržavati kratko pismo motivacije (do 1 kartice teksta, konceptualne lukavštine dobrodošle) na engleskom jeziku koje šaljite na adresu mi2@mi2.hr do 30.5.2015.

 
 

Izložba i prateći program predavanja, razgovora i radionice organiziramo u suradnji s WHW-om, a dio su međunarodnog suradničkog projekta Ovo je sutra. Povratak izvorima: oblici i djelovanje u budućnosti koji WHW provodi uz podršku programa Evropske Unije Kreativna Evropa.
Podrška:
Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport
Ministarstvo kulture RH
Program Evropske Unije Kreativna Evropa
Program Galerije Nova i udruge WHW podržavaju:

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

Zaklada Kultura nova
 

više