[:hr]Explicit Music[:]

David Grubbs & Andrea Belfi

 
David Grubbs je američki glazbenik koji je od sredine osamdesetih naovamo odigrao ključnu ulogu u nizu grupa post-rocka.  Prve je korake napravio kao frontman grupe Squirrel Bait, potom Bastro, dohvativši se i vokala i električne gitare i orgulja. U to vrijeme će po prvi put posjetiti Zagreb s grupom Bitch Magnet.

 
Središnje mjesto Grubbsove grupne karijere 90-ih čini Gastr del Sol – bend s kojim Grubbs i Jim O’Rourke ne samo da predvode jedan žanr (post-rock) već i de facto definiraju muzički senzibilitet čitavog desetljeća.

 
Nakon raspada tog benda Grubs se okreće solo-karijeri i povremenim komornijim suradnjama u formatu dua ili trija (npr. Mats Gustaffsson, Stefano Pilia & Andrea Belfi ili pjesnikinja Susan Howe).

 
Pored glazbene karijere vodi i etiketu Blue Chopsticks, a predaje na muzičkom konzervatoriju u Brooklynu. Rezultat njegovih akademskih istraživanja je knjiga objavljena 2014. godine o Johnu Cageu i naslijeđu eksperimentalnih glazbenih praksi – o čemu će David govoriti u MaMi u ponedjeljak, 15. lipnja.

 
Na 9. Žednom uhu prije 7 godina Grubbs je nastupio solo u Polukružnoj dvorani &TD-a, a sada će na u istom mjestu svirati s talijanskim bubnjarom i elektroničarom Andreom Belfijem.

 
 
— slobodan ulaz

 

***

 
 
Koncert se realizira u suradnji programa Explicit music Multimedijalnog instituta, Žednog uha i  Muzičkog salona Studentskog centra u Zagrebu.

više