[:hr]Povodom 20. godišnjice Oluje[:]

Otpisane

Sudjeluju: Antonio Grgić, Siniša Ilić, Javna knjižnica, Božena Končić Badurina, Siniša Labrović, Luiza Margan

suorganizatori: Što, kako i za koga/WHW i Multimedijalni institut

Otpisane, povodom 20. godišnjice Oluje upućuje POZIV za prikupljanjem i skeniranjem knjiga nasilno izbačenih iz knjižnica 1990-ih. Donesite otpisane knjige u Galeriju Nova na skeniranje, potrudit ćemo se da ih skeniramo što više kako bismo ih mogli čitati i dijeliti na stranici: www.otpisane.org.

Izložba/akcija Otpisane temelji se na podacima o uništavanju knjiga u Hrvatskoj devedesetih koje je Ante Lešaja sabrao u knjizi Knjigocid (Profil &. SNV, Zagreb, 2012). Ono što Lešajina knjiga zorno pokazuje jest da kod uništavanja knjiga — kao, uostalom, i spomenika NOB-a — nije bilo riječi o ekscesima pojedinca, kako to tvrde službena očitovanja, nego o namjernom i sustavnom djelovanju koje simbolički sažima dominantnu politiku 1990-ih.

Izložba/akcija zove se Otpisane jer se uklanjanje i uništavanje knjiga najčešće prikrivalo navođenjem otpisa kao legitimnog, uz obavezne samorazumljive izjave o nepodobnim knjigama, pisanim na ćirilici, ideološki neprihvatljivim, opasnim, štetnim, nepotrebnim itd… Otpisane nedvosmisleno situiraju “uništavanje knjiga” u društveni kontekst u kojem se uništavanje “nepodobnih” spomenika i knjiga događalo istovremeno s rušenjima kuća i ubijanjima “nepoćudnih” građana, izvan i prije ratnih operacija, te je zato posvećena 20. godišnjici “vojno-redarstvene akcije Oluja”, završne vojne operacije onoga što se naziva “Domovinskim ratom”. U spomen na političku logiku kojom su izgnani i ubijani ljudi, izložba/akcija Otpisane, povodom 20. godišnjice Oluje vraća izbacivane knjige u javni arhiv dostupan svima.

Izložba/akcija napravljena je u suradnji s projektom Javna knjižnica koji vode Tomislav Medak i Marcell Mars. Projekt tematizira ideju javne knjižnice kao institucije općeg prava na znanje, izuzetka od tržišta i društvene solidarnosti koja je, kao i mnogi drugi javni i zajednički resursi, podvrgnuta intenzivnoj komercijalizaciji i pritiscima koji ukidaju prostor zajedničkog. Osim dokumentarnih materijala, prikupljenih “otpisanih” knjiga i skenera za njihovo digitaliziranje, izložba/akcija uključuje radove i performanse umjetnika Antonia Grgića, Siniše Ilića, Božene Končić-Badurine, Siniše Labrovića i Luize Margan.

U svojim ratnim dnevnicima George Orwell primjećuje da skandal koji poprimi goleme razmjere postaje nevidljiv. No protiv normalizacije skandala potrebno je djelovati. Jasno je da umjetnost sama ne može preokrenuti posljedice političkih zbivanja i vojnih akcija po živote i sudbine pojedinaca (poginulih, ubijenih, izbjeglica, ali i počinitelja i svjedoka), ali može biti djelatna unutar područja kulture. Prikupljanje i digitaliziranje knjiga, njihovo arhiviranje i diseminacija simbolički su čin kojim hrvatska kulturna javnost prihvaća i svoj dio odgovornosti.

Više o projektu pročitajte OVDJE.

U svrhu daljnjeg i potpunijeg istraživanja procesa uništavanja knjiga u Hrvatskoj devedesetih, pozivamo Vas da vlastita svjedočanstva ili saznanja o uništavanju knjiga pošaljete na adresu: otpisane@gmail.com.

 
NAJAVLJUJEMO:

srijeda, 08.07.2015.

19 do 20:30h performativna skulptura, Luiza Margan: Osluškivanje, Trg bana Jelačića
21h performans, Siniša Labrović: Svjetlost knjige, Galerija Nova

 

četvrtak, 09/07/2015.

18h prezentacija, Luiza Margan: Javne priče, Galerija Nova
19h vodstvo, Božena Končić Badurina: Revizija obiteljske biblioteke, knjižnica Bogdan Ogrizović, Preradovićeva 5 (radno vrijeme performativne instalacije od 14 do 20h)
20h performans, Antonio Grgić: Čitanje misli Karla Marxa konju bana Josipa Jelačića na bivšem Trgu Republike, Trg bana Josipa Jelačića
 
***
 
Posebno se zahvaljujemo na pomoći i podršci u realizaciji projekta profesoru Anti Lešaji te Aneti Lalić, Igoru Lasiću, Aleksandru Radivojeviću, knjižnici “Bogdan Ogrizović” i Središnjoj knjižnica Srba u Hrvatskoj.

Hvala na medijskoj podršci Kulturpunkt.hr-u, Novostima i Zarezu.

 
radno vrijeme Galerije Nova (galerija ne radi praznikom)
srijeda, četvrtak, petak: 16 do 20h
subota: 11 do 14h

Program su omogućili:
Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport
Ministarstvo kulture RH

Program Galerije Nova i udruga WHW i Multimedijalni institut mi2 podržavaju:

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva

Zaklada Kultura nova


više